2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Magyar Szociális Fórum a béremelésről

A béremelésben részesülők fontosnak tartják bérük 15-25 százalékos megemelését, és abban bíznak, hogy a döntést végre is hajtják, nem pedig áremeléssel kijátsszák – tolmácsolta az érintettek véleményét a Magyar Szociális Fórum csütörtökön.
A versenyképesség növelése ugyanis, melyre a kormány hivatkozik éppenséggel szemben áll a béremeléssel, hiszen a tőke nagyobb hasznot húz az olcsó munkaerőből, mint a drágábból. A legnagyobb terhet a kis vállalkozásoknak kell majd viselniük. Náluk a jövedelem gyakran oly szerény, hogy áremelés nélkül nem fogják tudni kitermelni a béremeléshez szükséges összeget. Ezen kívül feketén foglalkoztatásra ösztönözheti őket. Félő, hogy a kisvállalkozások egy része tönkremegy.

A várható áremelésre utal, hogy jövőre a kormány a korábban tervezett 0,9 százalék helyett 1,6 százalékkal emelné a nyugdíjat. Az MSZF szerint ennél magasabb áremelés várható, különös tekintettel az alapvetően fontos megélhetési cikkekre és szolgáltatásokra.

Mindez természetesen nem a béremelésből adódik, hanem a tőkeerős cégek megkülönböztetett érdekeinek érvényesülésére irányuló gazdaságpolitikából, mely ellentmond a béremelésnek.

Az MSZF véleménye szerint erős kétség fér ahhoz, hogy a rendkívül alacsony bérek 15-25 százalékos megemelése visszatartja-e majd a kivándorlástól a fiatalokat, és a szakképzetteket.

A Magyar Szociális Fórum szerint az igazi kérdés, hogyan akar és tud majd érvényt szerezni a kormány a béremelésnek a „szabad piacgazdaság” körülményei között. Hogyan kívánja megakadályozni, hogy a béremelést, részben vagy egészében áremeléssel semlegesítsék, illetve fekete foglalkoztatással kijátsszák.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek