2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

LMP: Újabb Lex Esztergom – természetesen visszamenőleges hatállyal

Úgy tűnik, a kormány kiemelt figyelmet fordít Esztergomra, kár, hogy a helyiek ennek nem tudnak örülni. Az LMP szerint a Fidesz országgyűlési képviselői olyannyira naprakészek a városban most folyó adósságrendezési eljárás kérdéseiben, hogy képesek a vonatkozó törvényt precízen helyi képviselőcsoportjuk érdekeihez alakítani.


Ezen a héten a kétharmados többség egy újabb, visszamenőleges hatályú javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben. A szabályozás a helyi
önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvényt módosítaná, amivel ellehetetlenítenék az esztergomi polgármester munkáját.

A huszáros roham eredményeként ugyanis lehetővé válik majd, hogy a helyi adósságrendezési eljárás megindítását utólag jogszerűtlennek nyilvánítsák. A most beadott törvénymódosítás értelmében még arra is lehetőség lesz, hogy az utólag jogszerűtlennek minősülő adósságrendezési kezdeményezés miatt a város jelenlegi polgármesterét akár egymillió forintos bírsággal is sújtsák.

A beterjesztő Kósa Lajos és Habis László szerint a mostani módosítás célja a képviselőtestületek hatáskörének erősítse azáltal, hogy adósságrendezési eljárást csak képviselőtestületi döntéssel vagy a hitelezők által lehessen kezdeményezni. Mivel azonban a módosítás nyomán folyamatban levő ügyek is célkeresztbe kerülhetnek, az igazi cél nyilvánvalóan az esztergomi polgármester ellehetetlenítése.

Az LMP azt látja, hogy a Fidesz lassan minden jogállami elvet hatalmi törekvéseinek rendel alá, és a kormányzást szinte kizárólag rövid távú pártérdekek irányítják. A visszamenőleges hatályú jogalkotás a kormánypártnál kezd automatikussá válni, hiába koppintott többször is a kabinet orrára az Alkotmánybíróság. Persze könnyen lehet, hogy az AB is előbb-utóbb Esztergom sorsára jut, ha nem a kormánypártok ízlésének megfelelően jár el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ezek most a legnépszerűbb motorok
Japán márkák a top 3-ban A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt, és látszólag ebben a kategóriában kevésbé áré…