2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF

LMP: Szálljon le a kormány az MNB-ről!

A Lehet Más a Politika úgy látja, hogy a kormány most a Monetáris Tanács tagok jelölési rendjének megváltozatásával próbálja megszüntetni a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. A kormány és a MNB csörtéje a jegybank elnök elmozdítására tett kísérletekkel még nem ért véget. Mivel eddig nem sikerült a jegybank függetlenségének megtörése, ezért a nemzetgazdasági miniszter most azt javasolja, hogy változtassák meg a Monetáris Tanács tagjainak jelölési rendjét: azaz azt a kétharmados többség jelölje.
Az eddigi tapasztalatok alapján okkal tartunk attól, hogy így a kormány által megálmodott, csak nevében független testületet hoznak létre, amely nem fogja bírálni – és ne adj’ Isten – támadni a kétharmados többség irracionális gazdaságpolitikáját.
Az LMP mindenképpen széleskörű egyeztetést tart szükségesnek a javaslatról és alapjában véve nem zárkózik el a jelölési rend módosításától. Mindenképpen szükségesnek tartjuk azonban, hogy a Monetáris Tanács tagjait paritásos alapon, előzetes egyeztetések után jelöljék és válasszák meg. Végleges álláspontot a kérdésben csak akkor alakíthatunk ki, ha a tervezet a Parlament elé kerül.

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy tartsa tiszteletben az MNB függetlenségét, mert ez az ország érdeke.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Holnaptól 46. UTAZÁS KIÁLLÍTÁS
2024. február 22-25. között Az Utazás kiállítás a látogatói igényeknek megfelelően megújul, interaktív programokkal egészül ki, amelynek köszönhetően…