2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

LMP: Nagy Testvér figyeli a közszolgákat – nem erről volt szó!

A pártállami időkre emlékeztető lépésre készül a titkosszolgálatok segítségével a kormány. A Lehet Más a Politika tiltakozik a köztisztviselők megfigyelése, magánszférájuk durva megsértése ellen. A közszolgák a napokban szembesülnek azzal, hogy egy őszi törvénymódosításnak köszönhetően megbízhatóságukat titkosszolgálati eszközökkel lehet vizsgálni. Ráadásul elfogadhatatlan módszerekkel, ha pedig nem hajlandóak alávetni magukat a mindenre kiterjedő vizsgálatnak, búcsút inthetnek állásuknak.

Az LMP választ vár a kormánytól, hogy a titkosszolgálatok által a legszemélyesebb ügyekről – nyaralásról, családi problémákról, vagy szexuális szokásokról – megszerzett, lakásokban felkutatott információk miért fontosak a köztisztviselők hivatali kötelességtudatának megítélésekor. Arra is kíváncsiak vagyunk, miként fogják kezelni a köztisztviselők családtagjairól szerzett információkat, és egyáltalán mit takar a kifogástalan életvitel homályos kritériuma. Nem tekinthető jogállami módszernek az, hogy nem megalapozott gyanú esetében nyúlnak titkosszolgálati eszközökhöz, hanem jobb ötlet híján mindenkit, mindenhol, ok nélkül ellenőrizni próbálnak.

Nem ez a kormány első lépése, amely arról tanúskodik, hogy a kabinet a köztisztviselői kart eleve korruptnak és bűnösnek tekinti. Ez méltánytalan és felemészti az állammal kapcsolatos maradék közbizalmat. Az ökopárt szerint az Orbán-kormánynak először saját portáján kellene körülnéznie – a korrupció elleni küzdelmet kezdhetné például az NFÜ kétmilliárdos szerződésének, vagy a fideszes Papcsák Ferenc zuglói ügyleteinek megvizsgálásával

A kormánypártok olyan eszközöket adtak a titkosszolgálatok kezébe, amelyekkel legfeljebb a pártállami időkben éltek. Tavaly ősszel a kormány a közigazgatási pálya népszerűsítését, a fiatalok felé történő nyitást tűzte ki célul. A fentiek ismeretében az LMP kevés sikert jósol a törekvésnek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek