2024. 02. 26. hétfő

Géza
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

LMP: Kedves képviselők, hagyják otthon az autót!

A Lehet Más a Politika a súlyos szmoghelyzet miatt arra kéri a pártok parlamenti képviselőit, hogy erre az időre hagyják otthon autójukat, és közösségi közlekedéssel vagy kerékpárral menjenek munkába. Az LMP szerint azoknak, akik a közlekedésre és a környezetszennyezési határértékekre vonatkozó szabályokat megszavazzák, a mostani súlyos szmoghelyzet idején példát kell mutatniuk és szolidaritást kell vállalniuk a társadalommal. A párt ezért azt kéri valamennyi országgyűlési képviselőtől, hogy lakhelye és munkahelye között erre az időre kevésbé környezetszennyező módon utazzon. A vidékről érkező képviselőket arra buzdítjuk, hogy a főváros felé tartva válasszák a vonatot, vagy a buszjáratokat, a városon belül közlekedőktől azt kérjük, hogy érkezzenek tömegközlekedéssel vagy kerékpárral.

A képviselők egy jelentős hányada számára ez minden bizonnyal üdítő változatosságot fog jelenteni. Az LMP szerint amúgy is itt az ideje, hogy mindannyian alaposabban megismerjék azokat a közlekedési ágakat, amelyeket a parlamenti döntésekkel rendre hátrányos helyzetbe hoznak az autózással szemben.

Munkahelyük, a Parlament épülete Budapest egyik legkönnyebben megközelíthető pontján található: villamossal, metróval, trolibusszal is elérhető, emellett kerékpárút is vezet oda. Nincs tehát technikai akadálya, hogy minden képviselő kiválassza a számára legrokonszenvesebbet az alacsony széndioxid-kibocsátású alternatívák közül. Ha mindez esetleg kényelmetlennek tűnik, gondoljanak azokra a milliókra, akik számára az év többi napja is autómentes; ők alkotják az ország többségét. Utazás közben lehetőleg gondolják végig azokat a problémákat, amelyeket saját közlekedési szokásaik átalakításával is segíthetnek megoldani: a közösségi közlekedés leromlott állapotát, a biztonságos kerékpárhasználat feltételeinek hiányát, a botrányosan magas, évente életek ezreibe kerülő, uniós jogsértést is megvalósító nagyvárosi szállópor-koncentrációt.

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban a közlekedés a legnagyobb légszennyező. A fővárosban elsősorban az autók, és a több mint húszéves átlagéletkorú, elegendő támogatás híján megújulni képtelen autóbuszpark kipufogógázától fuldoklik mindenki. A megoldás azok kezében van, akik mindent az autózás perspektívájából néznek. Higgyék el: az autón kívül is van élet – csak el kell engedni a kormányt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek