2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

LMP: azonnal csökkentsék a kamatokat a bankok!

Az index.hu portál mai elemzéséből kiderül: a bankok a frankhitelek kamatainak emelésével mintegy 75-100 milliárd forint plusz bevételre tettek szert. Ez azt jelenti, hogy bár a bankadót áthárították, az adósságválság megoldásából mégsem hajlandóak kivenni a részüket. Az LMP követeli a kamatok csökkentését, és egy átfogó csomag kidolgozását a hitelkárosultak bevonásával.

A kormány eddigi tevékenysége a deviza-adósságok kezelésére elégtelen volt. A Bankszövetség minden olyan javaslatot visszautasított, ami a bankokat nagyobb, a felelősségüknek megfelelő tehervállalásra kötelezte volna. Ennek indokaként legtöbbször a nagy terhet jelentő bankadót hozták fel. Most kiderült: a bankadót továbbhárították, azt nem a bankok, hanem az adósok fizetik meg. A törlesztő részletek így legalább 10-15%-kal magasabbak az indokoltnál.

 

Az LMP már többször követelte, hogy a bankok vállaljanak nagyobb részt az adósságválság megoldásában. Ez tovább már nem halogatható. Első lépésként a mainál jóval alacsonyabb szinten kell rögzíteni a kamatokat és egyéb költségeket; továbbá fel kell állítani egy valóban cselekvőképes ingatlankezelőt. Egy átfogó csomag további lépéseinek kidolgozásához az LMP már megtette javaslatait a Parlamentnek benyújtott határozati javaslatában (http://www.parlament.hu/irom39/03883/03883.pdf).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…