2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Lex Járai – avagy a demokrácia és versenysemlegesség arculcsapása

A Fidesz-kormány – Rogán Antal gazdasági bizottsági elnök magyar hangján – a tegnapi nap folyamán egy olyan módosítást javasolt a bankadó tervezett szöveghez, mely mentesítené a „tevékenységi engedélyt első alkalommal 2007. június 1-jét követően megszerző biztosítókat és a nem jelentős biztosító egyesületeket” a törvény alól.
Sajtóértesülések szerint a javaslat mindössze néhány biztosítótársaságot érinthet, melyek közül az egyik feltűnően szoros kapcsolatban van a kormányzó Fidesszel. A jelenleg Járai Zsigmond fb-elnök nevével fémjelzett, volt- és jelenlegi fideszes miniszterek és főtanácsadók által indított CIG Pannónia Életbiztosító ilyen egyértelmű kivonása a bankadó alól súlyosan aggályos.
A Lehet Más a Politika elítél bármilyen olyan kormányzati szándékot és döntést, mert első- és másodosztályú állampolgárokra és cégekre osztja Magyarországot. A Magyar Köztársaságban nem elfogadható a versenysemlegesség ilyen nyílt felrúgása: ha a Fidesz a számos kritika ellenére eltökélt a bankadó egyoldalú bevezetése tekintetében, annak vonatkoznia kell minden olyan cégre, amely a magyar piacon közvetít pénzügyi termékeket.
Az LMP szerint ugyanakkor a legjobb megoldást nem egy egyszeri sarc bevezetése, hanem egy átfogó járulékcsökkentés, és az ennek bevételeket teremtő ökopolitikai adóreform lehet.
Ha Orbán Viktor komolyan gondolja, amit ma mondott, hogy kormányzása idején “nincs lopás, nincs hatalmaskodás”, akkor még a mai napon visszavonatja ezt a felháborító módosító indítványt. Ez ugyanis nem más, mint az eddigi vörös színű mutyizás és korrupció továbbélése narancssárga színekben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek