2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Legnagyobb értékünk a gyermek!

Legnagyobb értékünk a gyermek!Újabb alkotmányossági és joggyakorlási anomáliára hívja fel a figyelmet népszavazási kezdeményezésében az Összefogás Párt. Szepessy Zsolt országos elnök javaslatára csütörtökön útjára bocsátott kezdeményezés célja annak a társadalmi igénynek a kielégítése, hogy minden gyermek rendszeresen járjon óvodába és iskolába. Bár jogszabályok előírják a szülőknek a gyermek tankötelezettségének teljesítését, a gyakorlatban azonban a szabályozás gyenge, ezért állhat elő az a mindennapi tapasztalat, hogy szegény családok gyermekeinek ezrei nem vesznek részt a közoktatásban. Így viszont nem oldható meg Magyarország legsúlyosabb problémája, a mélyszegénység felszámolása. A tarthatatlan helyzeten a politikai elit és az érintett családok együttes akaratával lehet csak változtatni.

Az Alkotmány egyértelműen fogalmaz: „a szülőket megilleti az a jog, hogy a gyermeküknek adandó nevelést megválasszák” (67. § (2)). Ez a választás azonban azzal a kötelezettséggel párosul, hogy a szülők gyermeküket meghatározott ideig óvodába illetve iskolába küldjék. A gyermekek alkotmányban lefektetett joga (67. § (1)) csakis így érvényesülhet – ez a család, az állam és a társadalom közös felelőssége.

Az állam ugyan megalkotta azokat a szabályokat, amelyek előírják a gyermekek tankötelezettségét, a valóságban azonban a gyenge szabályok és a rosszul megállapított hatáskörök miatt ezrek hiányoznak a közoktatásból. Tisztán látszik, hogy új, hatékonyabb jogszabályok megalkotása és azok következetes alkalmazása szükséges – ez kell legyen a hamarosan összeülő új összetételű országgyűlés elsőrendű feladata.

Megkerülhetetlen természetesen azoknak a szegény sorban ragadt családoknak a felelőssége, akik nem ismerik fel, hogy egyetlen kitörési pontjuk gyermekük iskolázottságának mértéke, megszerzett tudása. Azok a szülők, akik nem részesítik gyermeküket közoktatásban, kiküszöbölhetetlen kárt okoznak saját családjuknak, ellehetetlenítik gyermekük jövőjét, a kiaknázatlan és rosszul nevelt humánummal veszélyeztetik az egész társadalmat.

A társadalomban pedig tudatosítani kell: legnagyobb értékünk a gyermek. Nem csak a szegénység felszámolásának, de Magyarország jövőjének záloga, versenyképességének alapja a tudással felvértezett állampolgár.

A problémák orvoslásáért az állam és az állampolgárok egyaránt felelősek, ezért az Összefogás Párt új alapon új egyezséget ajánl: a párt országgyűlési erőként a gyermek iskoláztatásáért cserébe az anyagilag független családok, a létbiztonságban felnövekvő gyermekek érdekében családcentrikus szociálpolitikát fog támogatni. A társadalom egészséges fejlődése és Magyarország jövője csak így garantálható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek