2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Lavrov: Oroszország és az Egyesült Államok érdekei számtalan területen egybeesnek

Putyin és Trump elnök szombati telefonbeszélgetése jó volt mind politikai, mind személyes vonatkozásban. Egyórás beszélgetésük megmutatta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok érdeke számtalan területen egybeesik, a két vezető szót ért a kölcsönös tisztelet alapján, és lektorálás nélkül akar kapcsolatot tartani egymással, országaik érdekeiből kiindulva – idézte a Magyar Békekör Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában elhangzott értékelését.

Trump és Putyin megállapodott abban, hogy szakértői szinten együtt dolgoznak további kapcsolataik részeként. Szakértőik feladatává tették, hogy közös koordinált lépéseket dolgozzanak ki a terrorizmus elleni harcban. Szeretnének eredményeket elérni, de a gyakorlati munka még hátravan – mondta Lavrov.

A Fehér Ház sajtóirodája szerint „az orosz és az amerikai elnök hozzáfogott a kapcsolatok javításához Moszkva és Washington között”.

Egy amerikai szakértő szerint a kereskedelmi viszony fellendítésének szándéka arra utal, hogy csak idő kérdése az oroszellenes szankciókkal történő leszámolás. Annál is inkább, mivel az Exxon vissza akar térni az Északi-sarkvidék kutatásához Oroszországgal.

„Donald Trump boldogságot és jólétet kívánt az orosz népnek, és kérte Putyint, hogy adja át neki. Hozzáfűzte: az amerikai nép jó érzést táplál Oroszország és az orosz emberek iránt. Vlagyimir Putyin a maga részéről az orosz emberek hasonló érzéseiről biztosította az amerikaiakat. Putyin emlékeztetett arra, hogy Oroszország támogatta az Egyesült Államokat több mint kétszáz éven át, szövetségese volt a két világháborúban, most pedig fontos partnerként tekint az Egyesült Államokra a nemzetközi terrorizmus elleni harcban” – áll a Kreml beszélgetésről kiadott összefoglalójában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek