2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Közösségi összefogással a frontvonalban dolgozókért

Maszkot a Frontra!

Közösségi összefogással a frontvonalban dolgozókért

A koronavírus miatt kialakult válsághelyzet kezeléséből az Adománytaxi Alapítvány is kiveszi a részét, így a Hannabi Studióval – a Maszkot a Frontra! projekt ötletgazdájával és egyik koordinátorával – összefogva minőségi védőmaszkokkal igyekszik ellátni azokat az egészségügyi és szociális ellátásban, szolgáltatóiparban dolgozó embereket, akik a járvány ideje alatt fokozottan veszélyeztetettek. A maszkok finanszírozásához pénzadományokat és az adóbevallásnál az 1%-os felajánlásokat, míg az elkészítésükhöz további szabad kapacitású varrodákat, kiszállításukhoz pedig önkéntes sofőröket keres az Adománytaxi Alapítvány.

A március közepe óta eltelt három hét alatt az eredetileg kitűzött egymillió forintos célhoz képest 3 millió forintnyi adományt gyűjtött az Adománytaxi Alapítvány. Ebből összesen 20-25 000 darab szájmaszkot tudnak elkészíteni, így folyamatosan tudják szállítani az elkészült védőfelszerelést az ellátórendszer hőseinek. A közösségi összefogásnak és a felajánlásoknak köszönhetően eddig 30 helyszínre, onkológiai és gyermekgyógyászati kórházi osztályokra, egy gégészeti orvosi rendelőbe, a Mentőszolgálathoz, valamint a hajléktalanellátásban és szociális területen tevékenykedő intézményeknek, civil szervezeteknek juttattak el több mint 2500 darabot az eddig elkészült maszkokból. Ezek között van a Rókus Kórház, a BMSZKI, a Menhely Alapítvány, a Food Not Bombs, a Táblás utcai hajléktalanszálló és több kórházi osztály. A szervezési és logisztikai feladatokat tízfős csapat végzi és a tagok a többsége önkéntes, emellett az indulás óta a kezdeményezéshez már 27 varrónő, valamint 10 önkéntes sofőr is csatlakozott.

A maszk 2 rétegű textil, amelynek rétegei közé 4 réteg papírt, zsebkendőt vagy kéztörlőt kell helyezni. A teljes maszkot 4 óránként cserélni kell. A módszer tudományosan megalapozott, a hongkongi-shenzeni egyetemi kórház javaslata. A maszk az eddigi tapasztalatok szerint majdnem olyan hatásfokkal szűri a vírust, mint a sebészeti maszkok, de fontos kiemelni, hogy használata nem helyettesíti az alapvető járványügyi higiéniai követelményeket, csak lassíthatja a vírus terjedését. A maszk a vírus kijutását akadályozza meg, de mivel nem lehet tudni, hogy ki fertőzött, egymástól védi a frontvonalban lévők egészséget.

A készítéshez leírás készült fotókkal és méretekkel, amelyet az Adománytaxi közzétett a Facebook-eseményében. Egy darab maszk összköltsége kb. 200 forintra tehető, ebben az anyagtól, a munkaköltségeken át a szállításig minden benne van. Az ország felvevő igénye majdnem korlátlan.

Az Adománytaxi Alapítvány korábban több, nagy akcióba vágta a fejszéjét, tavaly például 162 kiságyat gyűjtött össze az Á-Lom kampánya során, idén pedig a Maszkot a Frontra! krízis szülte kampány mellett először jogosult adó 1% felajánlásra (Adószám: 18909447-1-41).

MILYEN FELAJÁNLÁSOKRA VAN MOST SZÜKSÉG?

Az Adománytaxi felhívására sok önkéntes csatlakozott a Maszkot a Frontra! kezdeményezéshez, ők segítenek a logisztikában, a szállításban és a varrásban is. A legnagyobb gondot jelenleg az okozza, hogy néhány profitéhes vállalkozás üzleti lehetőséget lát a maszkok gyártásban és ezek a cégek felvásárolják a gyártáshoz szükséges anyagokat. Jelenleg ezzel a problémával küzd leginkább az Adománytaxi Alapítvány.

Ha adója 1%-ával támogatná a szervezetet, a kedvezményezetthez írja: Adománytaxi Alapítvány  adószám: 18909447-1-41

Ha támogatná a Maszkot a Frontra! kezdeményezést, akkor pénzadományt és nagyobb mennyiségű anyagfelajánlást várnak.

Adománytaxi Alapítvány – 16200106-11607326 (Magnet Bank)

A közlemény: MASZK

Amennyiben bármilyen felajánlással élne, írjon e-mailt az alábbi címre: maszkotafrontra@gmail.com

Facebook oldal: https://www.facebook.com/adomanytaxi/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/493190904894403/

Cselekedjünk együtt, segítsük közösen az ellátórendszer hőseit!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek