2022. 12. 9. péntek

Natália
1 EUR 418 HUF
1 GBP 484 HUF

Koronavírus: Amerika későn ébred, de ébred

Az amerikai kormány engedélyezte az amerikai tudományos akadémiának, hogy  együttműködési megállapodást kössön az orosz tudományos akadémiával a koronavírus kutatásról és a gazdasági élet beindításáról – jelentette a Magyar Békekör (MB) tudósítója pénteken.

A videokonferencián kötött megállapodás arra irányul, hogy megvédjék a két ország népeinek életét és egészségét, talpra állítsák a gazdaságot és előmozdítsák a fejlődést.

„Vezető szakértőink a gazdasági fejlődéssel kapcsolatos különféle forgatókönyveket vizsgálnak. A legtöbb előrejelzés szerint globális gazdasági recesszióval kell szembenéznünk, és a belőle kivezető út hosszúnak ígérkezik” – mondta Alekszander Szergejev, az orosz tudományos akadémia elnöke.

Marcia McNutt, az amerikai tudományos akadémia elnöke szerint a világjárvány mindenkit érint, fontos az USA és az Oroszország közötti kutatási együttműködés fellendítése.

A tudósító emlékeztetett arra, hogy az orosz kormány és az Egészségügyi Világszervezet már vagy fél éve szorgalmazza a világjárvánnyal szembeni világméretű összefogást, és a védőoltás közös kifejlesztését, de Washington elzárkózott az együttműködéstől mind Oroszországgal, mind Kínával szemben. Még egy német kutatóintézettől is csalfa módszerrel próbálta megszerezni a COVID-19 ellenszérumának kifejlesztésében szerzett eredményeket.

Az amerikai hajlandóságot vélhetően az váltotta ki, hogy Oroszország időközben sikeresen kifejlesztette az első vakcinát, augusztus 10-én pedig megkezdődik az engedélyeztetési eljárás a vakcina orvosi alkalmazására.

Szerepet játszhatott a hajlandóság kialakulásában az a tény is, hogy 2020 második negyedévében 32,9 százalékkal csökkent az amerikai  bruttó nemzeti termék (GDP) 2019 azonos időszakához képest. A visszaesés a szolgáltatásokat sújtja a legjobban (43,5 százalék), a magánberuházások tekintetében pedig 49 százalékos. Az amerikai gazdaság válságba került, oka pedig csak részben keresendő a koronavírus-járványban – értékelte a helyzetet a Magyar Békekör tudósítója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem …

További cikkek

Rablás egy üveg borért
A rendőrök rövid idő alatt azonosították, majd elfogták azt a férfit, ki betört egy 86 éves szendrői idős emberhez. Rablás bűntett elkövetésének me…