2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Kormánypárti és ellenzéki polgármesterjelöltek is vállalják a szociális szolgáltatások bővítését

Kormánypárti és ellenzéki polgármesterjelöltek is vállalják a szociális szolgáltatások bővítését

Kormánypárti, ellenzéki és független polgármesterjelöltek is ígéretet tettek a szociális szolgáltatások bővítésére azután, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület nyílt levélben fordult hozzájuk. Válaszaikban legtöbben a házi segítségnyújtás bővítését említik, de más formában is segítenék azokat, akik gyermeküket vagy idős hozzátartozójukat ápolják otthon, illetve azokat, akiknek fogyatékosságuk vagy betegségük miatt támogató szolgáltatást, segítőt kell igénybe venniük a mindennapi életükhöz.

Az önkormányzati választás lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a polgármesterjelöltek figyelmét: ők is tehetnek azért, hogy 24 órában elérhető segítséget kapjanak az érintettek. A nyílt levélre már több mint húsz jelölt válaszolt, és az abban foglalt nyilatkozat aláírásán túl is jelezték, hogy fontosnak tartják a kérdést.

A jelöltek nagy része egyetértett a nyilatkozattal, amelyben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kiterjesztése, krízishelyek kialakítása, nappali ellátó intézmények létrehozása és a személyi segítő szolgáltatások 24 órás ügyeleti rendszerének kialakítása is szerepel. Egy fővárosi kerületi ellenzéki jelölt azt ígéri, hogy az érintettek lakásviszonyaira, a fogyatékos gyermekek oktatási helyzetére és a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatására is figyelmet fordítanak, egy kormánypárti jelölt pedig bentlakásos idősotthon létrehozására tett ígéretet.

A jelenleg regnáló, és a választáson újrainduló polgármesterek azt bizonygatták, hogy minden jól működik településükön. A budapesti főpolgármester hivatalán keresztül arra tett vállalást, hogy az önkormányzat által fenntartott idősotthonokat „továbbra is egyre magasabb színvonalon működteti”, és önként vállalt feladatként működteti az időskorúak átmeneti gondozóházát. Debrecen polgármestere egyebek mellett a házi segítségnyújtásban ellátható személyek számának emeléséről számolt be, Budaörs vezetője pedig azt írta, hogy az önkormányzat által nyújtott támogatások személyre szólóak és egyediek.

„Nagyon örülünk annak, hogy minden oldalról válaszoltak polgármesterjelöltek a megkeresésünkre, annak pedig különösen, hogy a válaszaikban sokan fordultak hozzánk tanácsért, hogyan fogjanak hozzá a hatékony segítő szolgáltatások kialakításához. Természetesen a választás után is nyomon fogjuk követni az ígéretek megvalósulását” – mondta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőség Projektjének munkatársa.

Továbbra is várjuk a polgármesterjelöltek válaszait a honlapunkon is közzétett nyílt levélre, ezek alapján rövidesen közzétesszük az országos helyzetképet bemutató térképünket is. A TASZ Szabad napot minden családnak! kampányáról itt olvashatnak bővebben.

A polgármester-jelöltek eddig beérkezett válaszait a TASZ honlapján érhetik el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek