2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Kit terhel a felelősség, ha emberéleteket követel az Illatos úti „vegyi bomba”?

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára és az illetékes katasztrófavédelmi szervezet vezetője szerint bár a helyzet azonnali beavatkozást sürget, nincs közvetlen katasztrófahelyzet a Budapesti Vegyiműveknél. Igaz, ezt úgy nyilatkozták, hogy saját bevallásuk szerint 2013 óta nem is jártak a területen. Nem mérték fel a valós helyzetet annak ellenére sem, hogy számos sajtóorgánum, több cikkben is foglalkozott – képekkel alátámasztva – a ferencvárosi iparteleppel. Sőt, ezzel szemben cinikus módon arra szólították fel a környezetvédelmi szervezeteket, hogy ne keltsenek pánikot.

Felháborítónak tartjuk, hogy addig nem hajlandóak felszámolni a telepen uralkodó, az egészségre különösen ártalmas állapotokat, elszállítani a mérgekkel teli, szivárgó hordókat, amíg nem következik be ténylegesen egy katasztrófa. Nagyfokú felelőtlenségnek tartjuk, hogy még mindig nem történt meg a veszélyes terület feltérképezése, így nem tudhatja pontosan egyetlen nyilatkozó kormányzati szereplő sem, hogy valójában milyen súlyos a kialakult helyzet. Mindaddig, amíg az időzített vegyi bombaként jelenlévő, több ezer tonna veszélyes hulladékot nem semmisítik meg, nem nyugodhat meg egyetlen fővárosi lakos sem.

A Jobbik ferencvárosi szervezete mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Illatos úti telepet minél előbb megtisztítsák, és megkezdődhessen a rekultivációs folyamat, hogy ne történjen még nagyobb környezetszennyezés, ne kerüljenek emberéletek veszélybe. Kezdeményezzük a katasztrófavédelem meghallgatását, illetve egy szakemberekből álló zöld kommandó felállítását, hiszen azt a kormány is több alkalommal elismerte, nem csak Ferencvárosban találni potenciálisan veszélyes területeket.

Kepli Lajos országgyűlési képviselő és Szilágyi Zsolt, a Jobbik ferencvárosi önkormányzati képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …