2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

“Kiállunk a határontúli magyarok mellett! – Miskolcon üléseztek a Fidelitasosok

November 17-én ülést tartott a Fidelitas Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Választmánya Miskolcon. A tanácskozás után Kováts Ágoston, a Fidelitas észak-magyarországi regionális igazgatója és Hojnyák Dávid, a miskolci csoport elnöke közös sajtótájékoztatót tartottak.

A sajtótájékoztatón előbb Kováts Ágoston szólalt fel, aki kiemelt témaként beszélt a kárpátaljai magyarok helyzetéről és az őket ért atrocitásokról.

„Felháborítónak tartjuk, hogy az Európai Bizottság vezetői nemhogy nem emelik fel a szavukat a határon túli magyarokat ért sorozatos jogtiprásokkal és etnikai fenyegetésekkel szemben, hanem a Bizottság vezetője arra vetemedik, hogy Magyarország történelmének egyik legnagyobb tragédiáját – Erdély elcsatolását – európai ünnepnek nevezze.”

Az Európai Unió vezetőivel kapcsolatban is elégedetlenségét fejezte ki. Mint mondta, sértőnek és méltatlannak tartja, hogy olyan vezetők irányítják Európát, akiknek nem csak viselkedésük, de szavaik és gondolataik is mellőzik a józanságot és az európai szolidaritást, továbbá ostoba módon arra törekednek, hogy az unió tagjait egymás ellen fordítsák.

A miskolci csoport elnöke Hojnyák Dávid, a kormány által, a fiataloknak nyújtott támogatásokról beszélt főként, illetve arról, hogy ezek az intézkedések milyen konkrét eredményeket hoztak.

„Büszkék vagyunk rá, hogy már több mint tizenkétezer fiatal kaphatta vissza a sikeres nyelvvizsgájának díját, a beadott igénylések száma közelíti a húszezret. A július elsején bevezetett ingyenes kreszvizsga pedig újabb több ezer, 20 év alatti fiatalnak nyújt támogatást vezetői engedélye megszerzésében. “

Emellett kitért a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bővítésére is. Szerinte fontos lépés volt a kormány részéről, hogy kibővítették a tízmillió forintos kamattámogatott otthonteremtési kölcsön igénylését a kétgyermekes családok számára is, annak felső határát pedig tovább emelték a nagycsaládosok számára.

A sajtótájékoztató után a jelenlévő elnökök közül Dr. Csuzda Gábor az ózdi fidelitas csoport elnöke válaszolt arra a kérdésre, hogyan segítik a Fidelitas tagjai a kárpátaljai magyarokat.
“Mint minden csoport úgy az ózdi fidelitas tagjai is részt vesznek egy központilag szervezett gyűjtésben, amelynél a befolyó összeget a kárpátaljai magyaroknak ajánlják fel. Mint a csoport elnöke fontosnak tartom, hogy kiálljunk honfitársaink mellett és, ahol csak lehet erősítsük a minket összekötő közös nemzeti értékeket, határon innen és túl.”

Filep Dávid

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…