2022. 05. 17. kedd

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 454 HUF

Két fiatal politikusnő a tegnap esti budapesti tüntetésen

Sok-sok felháborodott ember között politikusok, politikusnők is részt vettek a csütörtök esti budapesti tüntetéseken. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, az LMP volt társelnöke és Donáth Anna Júlia, a Momentum alelnöke is a tiltakozók tömegét gyarapította.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, az LMP volt társelnöke és Donáth Anna Júlia, a Momentum alelnöke is részt vett a csütörtök esti budapesti tiltakozáson. Arról megoszlanak a vélemények, hogy volt-e, van-e értelme a rendőrsorfalaknak nekifeszülni, sőt olyan is akad, aki a történelem megítélésére bízná ennek eldöntését. Mindenesetre történelmi időket élünk, amikor a magyar parlamentben kétes, mondhatni törvénytelen körülmények között két olyan törvényt illetve törvénymódosítást fogadtak el a kormánypártok, amely alapjaiban változtatja meg a mindennapokat. Bár a túlórával kapcsolatos törvénymódosítás, amely rabszolgatörvényként híresült el, közérthetőbb a munkavállalók nagy tömegei számára, a közigazgatási különbíróságok felállítása ennél sokkal súlyosabb csapás a jogállamiságra – utóbbival külön írásban foglalkozunk majd.

Mindenesetre az órák óta vonuló és kellően felhergelődött, jórészt fiatalokból álló demonstráló tömeg nyilván nem fog meghátrálni az útját elálló rendőrsorfal előtt. Már csak azért sem, mert az Országházba való bejutást éppen ők, mint a hatalom látszólagos (vagy valós) kiszolgálói állják el. Annak a szolidnak mondható akciónak, hogy krumplit, tojást, sörös dobozt vagy éppen füstrakétát dobnak feléjük nem az erőszaknak, hanem az igen nagy fokú elégedetlenségnek a jele. Ha a budapesti Kossuth Lajos téren felgyülemlő több ezer ember együttesen még ennyi feszültség levezetést sem tanúsítana, azzal az egész demonstráció elszántságát vonná kétségbe. Ehhez képest a rendőrség eléggé erőszakosan lépett fel, és az is kérdéses, hogy mennyire törvényesen. Ma még nem lehet megítélni, hogy a társadalom mennyire fog belenyugodni a Fidesz-KDNP diktátumokba, mint említettük, a különbíróságok működése csak később válik érzékelhetővé, most inkább a rabszolga-törvény és annak ténye borzolja sok honfitársunk idegeit, hogy mennyire arcátlanul verte ezt keresztül a Fidesz-KDNP.

Sokak között két fiatal politikusnő is részt vett a demonstráción, Szél Bernadett – mint a helyszíni közvetítésben mondta, politikusként nem akart feltétlenül elől mutatkozni, de miután szóltak, neki a tömegben, hogyha hiteles akar lenni, menjen csak előre, akár a legelső sorba. A politikusnő így is tett, és közelről tapasztalhatta meg, hogyan is viselkedik a rendőrsorfal, milyen mennyiségű könnygázt fúj az egyébként ténylegesen nyomakodó tüntetőkre. Szél Bernadett már eddig is alaposan kivette részét az említett törvények megszavazása elleni parlament-üléstermi blokádban és a tüntetéseken. „Olyan országban akarok élni, ahol senki nem fél senkitől és semmitől. Nem lehet azt tenni, hogy a politika nem áll szóba a fiatalokkal, az emberekkel, ezért nem is kell csodálkozni, hogy ilyen tüntetések szerveződnek. Olyan nővel is találkoztam, aki teljesen egyedül jött fel Miskolcról, hogy itt kinyilváníthassa politikai véleményét, de Debrecen mellett egy kis faluból ugyanezért buszozott fel egyedül egy másik nő is” – mondta Szél.

Donáth Anna Júlia kevésbé volt szerencsés. Valószínűleg, miután Fekete Győr András, a Momentum elnöke egy füstrakétát dobott a Parlament lépcsőjét elzáró rendőri oszlopba, a közegek jobban figyelhettek rájuk. A mellette álló alelnök, Donáth Anna egy füstgyertyát tartott a kezében, nem is készült eldobni, amikor hirtelen, mint egy póknak a karja, kinyílt a rendőrsorfal és leteperték majd könnygázzal lefújták a lányt. Nem csak leteperték, hanem be is vonszolták, majd előállításra várakoztatták. Viszont semmilyen igazolvány nem volt nála, mert az a párttársánál maradt. Kicsivel később Kunhalmi Ágnes szocialista politikusnő próbált segíteni, hogy mint parlamenti képviselő, bevigye Anna igazolványait és telefonját. Lehetett is a közelben állóktól hallani, hogy milyen jó, hogy van országgyűlési képviselő is a tüntetők között. Közben a tömeg egy része azt skandálta, hogy engedjék ki az Annát. Természetesen másokat is berángattak és előállítottak a rendőrök, de ez az eset talán egy kicsit nagyobb érdeklődést – és elégedetlenséget váltott ki. Kunhalmi Ágnes hírportálunk megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a rendőrökkel körülvett Donáth Annától még megkérdezte, hogy miben segíthet, sőt azt is megtudta, hogy a X. kerületi kapitányságra szállítják be. Látta, hogy Annának piros a szeme, és nincs is annyira jól, de azt nem tudta elérni, hogy elengedjék – mondta Kunhalmi Ágnes. Kicsit később Szél Bernadett is átkérezkedett Annához a rendőrsorfalon, de elengedését ő sem tudta elérni.

Érdekes dolog, hogy a tüntetés végére maradókat, akik már a nagy körúton vonultak, részekre osztották a rendőrök és csak úgy engedték ki a sorfalgyűrűből, ha kamerába mondták az adataikat. Ennek törvényessége aligha megalapozott, ezt a parlamenti ellenzéki pártoknak és a jogvédőknek külön is fel kellene vetnie! Hogy miért? Mert így az utcai demonstrációk ellen könnyűszerrel vezethetik be a megfélemlítés eszközét, amely nagyon ellentétes az emberi szabadságjogokkal.

Mindenesetre a rendőrségről reggel hatkor elengedték Donáth Anna Júliát, a Momentumosok ott vártak rá egész éjszaka. Első képünkön: Gréczy Zsolt (DK), Szél Bernadett (független) , Fekete Győr András és Donáth Anna Júlia (Momentum).Második képünkön: hajnalban a körúti helyett a Kőbányáról jövő villamoson örülnek egymásnak a Momentumosok, Anna elől látható.

Fotók: Szél Bernadett közösségi oldala és Momentum.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum