2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Kegyelemdöfés: Miskolcon lesz az európai romakultúra központja

A kormány megadta a kegyelemdöfést Miskolc számára azzal, hogy a borsodi megyeszékhelyet jelölte ki az európai szintű Roma Kulturális Központ helyszínéül. A Jobbik szerint a „Világsátor” fedőnevű projekttel a Fidesz túlszárnyalja az MSZP cigánypolitikáját akkor, amikor kulturális nemzetegyesítésről beszél. Az erről szóló előterjesztést csütörtökön tárgyalja a miskolci közgyűlés.
A témában tartott sajtótájékoztatón Jakab Péter, a Jobbik megyei alelnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben a Miskolci Egyetemet a kormány leépíti, addig nem kevesebb, mint 1,7 milliárd forintot szán arra, hogy a borsodi megyeszékhely adjon otthont a cigánykultúra európai központjának. Szerinte ezzel a kormány vállalhatatlan utat jelölt ki a térség számára, s olyan pofont adott a miskolciaknak, amelyre a legelvetemültebb Orbán-hívők sem számíthattak.

Mint mondta, az ún. „Világsátor” egy európai szintű cigány kulturális, oktatási és rendezvény központ lenne, mely a Fidesz szerint javíthatja a cigányság társadalmi elfogadottságát, s lehetőséget ad az úgynevezett kulturális nemzetegyesítésre.  Jakab ennek kapcsán elmondta, a többségi társadalomnak nem a roma kultúrával van problémája, hanem a roma kulturálatlansággal. Miskolcnak ma nem a cigány kultúrkincsek bemutatása van szüksége, hanem csendőrkaszárnyára.  Mint fogalmazott, a Fidesz rendet és munkahelyeket ígért a térségnek, nem „Világsátort”.

Jakab Péter tragikusnak nevezte, hogy a Fidesz a cigány-magyar együttélés kapcsán nemzetegyesítésről beszél. Mint mondta, a kormány a cigányság felzárkóztatása helyett egyre inkább a fordított asszimilációra helyezi a hangsúlyt, ami szerinte a magyarellenes törekvések újabb állomása.

A politikus kifogásolta azt is, hogy a kormány a miskolciak feje fölött dönt a kérdésről, a helyi Fidesz pedig a lehető leggyorsabban, sürgősséggel akarja a csütörtöki közgyűlésen jóváhagyatni mamelukjaival és szocialista szövetségeseikkel az erről szóló javaslatot.

Jakab Péter felszólította a városvezetést, ne adja áldását a kormány „eszement” ötletére. „Ha a Fidesz használni nem tud, legalább ne ártson az itt élőknek.” – fogalmazott a nemzeti radikális politikus.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek