2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF

Katonai mozgások Ukrajna miatt

Katonai feszültség támadt a NATO és Oroszország között az ukrán vezetés oroszellenes provokációi miatt. Válságos helyzetében Kijev megpróbálja belerántani a NATO-t egy konfliktusba Oroszország ellen – jelentette a Magyar Békekör kedden.
A Donbassz elleni ukrán támadások, továbbá a Krím ukrán részről történő kiszomjaztatása miatt Oroszország jelezte, hogy türelme addig tart, amíg nem sodorják veszélybe az orosz lakosság életét. Katonai egységeket mozgósított az ukrán határon, a NATO pedig harci készültségbe helyezte európai haderejét.

„Azt látjuk, hogy Kijev és nyugati jótevői egyre provokatívabb és kihívóbb magatartást tanúsítanak az Egyesült Államok vezetésével Kelet-Ukrajnában. Washingtonnak érdemes aggódnia ennek az összehangolt politikának a következményei miatt” – figyelmeztetett Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkvában, kedden.

A Békekör megfigyelője emlékeztet arra, hogy a puccsal hatalomra került ukrán vezetés 2014 óta háborút vív Donbassz ellen, mert a túlnyomó részt oroszok lakta kelet-ukrajnai terület nem volt hajlandó alávetni magát a kijevi diktátumnak, hanem autonómiát követelt magának. Kijev máig sem tudott megbékélni a Krím elvesztésével sem. Nevezetesen azzal, hogy az orosz többségű félsziget népszavazáson nyilvánított akarat szerint Oroszországhoz csatlakozott. Az ukrán hatóságok az ivóvíz utánpótlás megakadályozásával is megpróbálják térdre kényszeríteni a lakosságot, és azt is kilátásba helyezték, hogy amint visszacsatolnák a Krímet Ukrajnához, kitelepítenék onnan az orosz lakosságot.

A minszki megállapodás nem teljesül, Kijev nem hajlandó biztosítani a Donbassz különleges jogi státusát, melyet a minszki egyezmény előír. Magyarországnak Oroszországgal közös problémája Kijevvel szemben a nemzetiségi jogok eltiprása, sőt a kisebbségek megfélemlítése és szélsőséges bandák bevetése ellenük.

Magyarország könnyen két tűz közé kerülhet, ha nem ügyel arra, hogy kimaradjon a konfliktusveszéllyel terhes helyzetből, melybe az ukrán vezetés igyekszik belerántani a NATO-t  – jegyezte meg a Békekör megfigyelője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni. Ma még a Nemzeti Adó- és Vámhiva…

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …