2023. 05. 28. vasárnap

Emil, Csanád
1 EUR 372 HUF
1 GBP 428 HUF

Katonai mozgások Ukrajna miatt

Katonai feszültség támadt a NATO és Oroszország között az ukrán vezetés oroszellenes provokációi miatt. Válságos helyzetében Kijev megpróbálja belerántani a NATO-t egy konfliktusba Oroszország ellen – jelentette a Magyar Békekör kedden.
A Donbassz elleni ukrán támadások, továbbá a Krím ukrán részről történő kiszomjaztatása miatt Oroszország jelezte, hogy türelme addig tart, amíg nem sodorják veszélybe az orosz lakosság életét. Katonai egységeket mozgósított az ukrán határon, a NATO pedig harci készültségbe helyezte európai haderejét.

„Azt látjuk, hogy Kijev és nyugati jótevői egyre provokatívabb és kihívóbb magatartást tanúsítanak az Egyesült Államok vezetésével Kelet-Ukrajnában. Washingtonnak érdemes aggódnia ennek az összehangolt politikának a következményei miatt” – figyelmeztetett Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkvában, kedden.

A Békekör megfigyelője emlékeztet arra, hogy a puccsal hatalomra került ukrán vezetés 2014 óta háborút vív Donbassz ellen, mert a túlnyomó részt oroszok lakta kelet-ukrajnai terület nem volt hajlandó alávetni magát a kijevi diktátumnak, hanem autonómiát követelt magának. Kijev máig sem tudott megbékélni a Krím elvesztésével sem. Nevezetesen azzal, hogy az orosz többségű félsziget népszavazáson nyilvánított akarat szerint Oroszországhoz csatlakozott. Az ukrán hatóságok az ivóvíz utánpótlás megakadályozásával is megpróbálják térdre kényszeríteni a lakosságot, és azt is kilátásba helyezték, hogy amint visszacsatolnák a Krímet Ukrajnához, kitelepítenék onnan az orosz lakosságot.

A minszki megállapodás nem teljesül, Kijev nem hajlandó biztosítani a Donbassz különleges jogi státusát, melyet a minszki egyezmény előír. Magyarországnak Oroszországgal közös problémája Kijevvel szemben a nemzetiségi jogok eltiprása, sőt a kisebbségek megfélemlítése és szélsőséges bandák bevetése ellenük.

Magyarország könnyen két tűz közé kerülhet, ha nem ügyel arra, hogy kimaradjon a konfliktusveszéllyel terhes helyzetből, melybe az ukrán vezetés igyekszik belerántani a NATO-t  – jegyezte meg a Békekör megfigyelője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Életet ajándékozott a Rotary
Újabb 3 gyermek szívműtétjét finanszírozta a Gift of Life program Több, mint 13 éve a Magyar Rotary kiemelt programja a Gift of Life – Ajándékozz …