2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Jogvédő szervezetek nélkül nem megy

Az emberi jogi szervezetek munkája nem könnyű. A jog sértések feltárásán túl gyakran kell küzdelmet folytatniuk a fennmaradásért, és azért, hogy a munkájukat elvégezhessék. Az elmúlt napokban több sajtó is foglalkozott néhány magyarországi jogvédő szervezet működése körüli nehézségekkel. A Népszabadság írása rámutatott arra, hogy mind a Társaság a Szabadságjogokért, mind az Amnesty International Magyarország működése hullámvölgybe került, részint a politikai csatározások, részint belső emberi tényezők miatt.

Anélkül, hogy a fenti ügyekben bármiféle állást is foglalnánk, az kijelenthető, hogy az emberi jogi területen minden csoport működésére nagy szükség van, így sajnálatos az, hogy némely szervezet nem tud zavartalanul dolgozni.

Mai világunkban egyes szervezetek és személyek,  – gazdasági, politikai, és gyakran önös érdekektől vezérelve –  legszívesebben a sárba tipornák jogainkat. A jogvédő szervezetek azok akik az emberek józan értékítéletével, és a nyilvánosság erejével megakadályozzák a visszaéléseket. Munkájukra ezért van elengedhetetlen szükség, ők azok a jelzőlámpák, amelyek segítenek a helyes úton tartani az emberi értékeket.
 
Szerencsére léteznek olyan szervezetek amelyek felül állnak az emberi csatározásoknak, az egyik ilyen az UNICEF szervezete, amely a gyermekek iránt végzet segítségnyújtással nagy támogatásnak és kikezdhetetlen tiszteletnek örvend.

Egy másik ilyen csoport a Fiatalok az Emberi Jogokért nemzetközi szervezete, amelynek eredményessége annak is tudható be, hogy programjuk középpontjába az ENSZ által 1948-ban elfogadott, és minden emberre egyformán vonatkozó, Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát helyezték.

Dr. Mary Shuttleworth 2001-ben alapította meg jogvédő szervezetét, úgy érezte, hogy az ENSZ által elfogadott 30 emberi jogi cikkely méltatlanul háttérbe szorult, L. Ron Hubbard amerikai humanitárius felhívásának tett eleget akkor amikor az emberi jogokat valóságként kívánta kezelni.

Mára a Fiatalok az Emberi Jogokért nonprofit szervezete a világ 5 kontinensén működik eredményesen. Szórólapokkal, kiadványokkal, filmekkel, és oktatói csomagokkal végzik nélkülözhetetlen munkájukat. Nevükhöz kapcsolódik a Föld legnagyobb kampánya az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát illetően.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek