2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Jogunk van tudni!

Alapvetően vannak olyan témák, amelyeket a parlamentáris demokráciákban nem interpellációkban szokás felvetni. Mikor a Kormánynak és az ellenzéknek egyeztetnie kell egymással, ugyanis túl nagy a tét ahhoz, hogy pártpolitikai versenyfutás legyen belőle. Demokratikusabb államokban ilyen a külpolitika, a védelmi politika, vagy éppen a nemzetbiztonsági kérdések.

Nemzetbiztonsági kérdésként tekintettem a Snowden-botrány és a WikiLeaks hazánkat is érintő fejleményeire. Magánlevélben fordultam Orbán Viktor miniszterelnökhöz 2014. május 21-én, kezdeményezve egy új parlamenti vizsgálóbizottság felállítását annak érdekében, hogy kiderüljön végre: igaz az, hogy az Amerikai Egyesült Államok az Országháztól mintegy 400 méterre lévő Nagykövetségén, a hazai szolgálatok és hatóságok megkerülésével titkos megfigyelésre szakosodott „kihelyezett személyzet” működik, ahogy az megjelent a világsajtóban?

A miniszterelnök helyett Pintér Sándortól kaptam egy válaszlevelet, a konkrét információk teljes mellőzésével. Tény, hogy új vizsgálóbizottság nem alakult, a megfigyelési/lehallgatási botrányról pedig elterelődött a figyelem. Miután két és fél évvel a levelem megírását követően sem rendelkezem információval, felszólítom a Kormányt, adjon tájékoztatást a nyilvánosság előtt az ügy részleteiről!

Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek