2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Jogerősen elítélték a deportálást emlegető jobbikos politikust

Először hozott bíróság jogerős elmarasztaló ítéletet gyűlöletbeszéd ügyben. A Debreceni Ítélőtábla 2015. november 26-án meghozott ítéletében Mohácsi Lászlót, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselőjét, volt református lelkészt marasztalta el cigányellenes kijelentései miatt.

Mohácsi László a megyei közgyűlésben idén áprilisban Orbán Viktor miniszterelnök szavaira utalva úgy fogalmazott:

“ha a kormányfő szerint a cigányok Európa rejtett erőforrásai, akkor lehetne deportálni őket, hogy kibontakozhassanak”.

Az ügyben a jogi képviseletet a  panaszos oldalon a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) látta el. Ammann Zsuzsa ügyvéd, a NEKI munkatársa az RSK-nak elmondta: az ügy jelentősége, hogy korábban csak akkor lehetett gyűlöletbeszédet perre vinni, ha az konkrét személy ellen irányult. A tavaly életbe lépett új Polgári Törvénykönyv alapján immár a közösséget ért jogsérelem is peresíthető. Azaz a közösség bármely tagja saját jogán indíthat személyiségi jogi pert.

A Debreceni Törvényszék 2015. szeptember 24-én első fokon kihirdetett ítéletében már kimondta, hogy a képviselő személyiségi jogokat sértett, amikor megyei közgyűlési felszólalásában a cigányság deportálásáról beszélt. Az ítélőtábla most ezt a döntést erősítette meg jogerős ítéletében.

A bíróság szerint az alperes szavaival megsértette a felperes emberi méltósághoz, becsülethez és a hátrányos megkülönböztetés tilalmához fűződő jogait, amikor az egész roma közösséget sértő, kirekesztő véleményével illette. A bíróság eltiltotta a politikust a további jogsértéstől, és az ítélet szerint Mohácsi Lászlónak a hajdú-bihar megyei napilapban 15 napon belül a saját költségén nyilatkozattal kell elégtételt szolgáltatnia a felperesnek, valamint az új polgári törvénykönyv rendelkezései alapján százezer forint sérelemdíjat (valamint ennek kamatait és a perköltséget is) meg kell fizetnie a felperesnek, Szőrös Irénnek.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda abban bízik, hogy a jogerős ítélet kellő visszatartó erő lesz arra vonatkozóan, hogy a jövőben közszereplők, politikusok és döntéshozók tartózkodjanak a személyiségi jogokat sértő megnyilvánulásoktól.

RSK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek