2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 392 HUF
1 GBP 460 HUF

Jobbik:Magyar Munkavédelmi Alap

Az elsők között kapcsolt a Jobbik egész Európát figyelembe véve, amikor egy Magyar Munkahelyvédelmi Alap felállítását javasolta a kormánynak.

Tettük ezt annak érdekében, hogy minél több munkavállaló álláshelye megmaradhasson és azok is megkaphassák egy közös kasszából a juttatásukat, akiknek most egyik napról a másikra szűnt meg a munkahelyük. A javaslatunk szerint nemcsak a költségvetés vállalna befizetést az alapba, hanem ide várjuk a leginkább tőkeerős, tartalékokkal rendelkező cégek hozzájárulását is a közteherviselés jegyében. Amíg ezt az ötletünket a kormánypárti többség még nem fogadta el, addig Csehországban és Romániában az állam már kipótolja azoknak a jövedelmét, akik a járvány miatt vesztették el a munkájukat. (Csehországban a bérük négyötödét kapják kézhez az államtól azok, akiknek a munkahelye megszűnt vagy bezárt, Romániában pedig 75%-át egy bizonyos körben.) A brit kormány is bejelentette, hogy megtéríti (a munkáltatók irányába) a munka nélkül maradtak bérének négyötödét, ha az érintett cégek nem válnak meg a dolgozóktól.

Ezek ellenére itthon a Magyar Munkahelyvédelmi Alap felállításának elmulasztása miatt naponta ezrek kerülnek bizonytalan helyzetbe. Ha csak a havi alkalmazotti átlagbérig terjedő részt folyósítanánk, már akkor százezrek számára hozhatnánk pénzügyi biztonságot. Nem lehet elvárni a magyar családok érintett részétől, hogy önerőből kezeljék az egészségügyi vészt és még a pénzügyit is! A brit módszer szerint a munkáltatók kiegészíthetik az állami segítséget saját forrásokból, a magyar, kirívóan alacsony bérszínvonal mellett azonban az lenne a korrekt megoldás, ha nem „sakkoznánk” százalékokon, és mindenki hozzájuthatna az eddigi keresetéhez.

Óriási szükség lenne erre abból a szempontból is, hogy néhány alapvető élelmiszer ára egyes árusítóhelyeken rendkívüli elszállt, s bár reményeink szerint ezek a kiugrások rendeződnek majd, még mindig sokan szembesülnek kezelhetetlen helyzetekkel. A Jobbik a Munkahelyvédelmi Alap felállítását visszamenőleges igénybevételi lehetősséggel javasolja, amely egészen a válság kirobbanásától lenne érvényes.

Z. Kárpát Dániel,

a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum