2022. 08. 11. csütörtök

Zsuzsanna, Tiborc
1 EUR 398 HUF
1 GBP 470 HUF

Jobbik:Budapest nem fog kukoricán térdepelni az elmaradt olimpiarendezés miatt

– Tippek a felszabaduló pénzügyi erőforrások elköltésére: oktatás
A Lázár János-féle budapesti forráselvonásra reagáló javaslatsorozatunk első részében arra vonatkozóan fogalmaztunk meg ötleteket, Budapest területén milyen egészségügyi fejlesztések lennének megvalósíthatók az olimpiai pályázat fel nem használt milliárdjaiból. Nemcsak a Jobbik, hanem a nép is úgy gondolja, az egészségügy mellett az oktatásban is el lehet költeni ezeket a forrásokat.

A Valódi Nemzeti Konzultáció során a válaszadók 91 százaléka vélte úgy, a jómódúak könnyebben jutnak diplomához, ezért szükség van egy közel 10 éve elhúzódó ösztöndíjrendezésre. Az államilag finanszírozott férőhelyek száma pedig a 2010-es 68 ezerről 57 ezerre esett vissza, tehát ezt is ki lehetne bővíteni.

Korábban mind Balog Zoltán, mind Rétvári Bence arról beszélt, az olimpiarendezés elnyerése esetén több kollégiumi férőhelyet lehetne létesíteni. A HÖOK reprezentatív felmérése szerint Budapesten mintegy négyezer kollégiumi férőhely hiányzik, így ez a felszabaduló pénz egyik lehetséges hasznosítási formája Budapesten.

Az Európai Unió nemzeti érdekeket semmibe vevő elosztási rendszere, vagyis a konvergenciakritériumok miatt a budapesti egyetemek uniós forrást nem tudnak felhasználni, arra nem is pályázhatnak. Ez óriási tehertétel a fővárosi felsőoktatási intézmények számára, az olimpiai pályázat visszavonása révén felszabaduló forrásoknak ez szintén egy hasznos fővárosi felhasználási módja lehetne.

Dúró Dóra országgyűlési képviselő, az oktatási és kulturális bizottság elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek