2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Jár-e több évre visszamenőleg szabadság pénzbeli megváltása a leköszönő polgármestereknek?

Jár-e több évre visszamenőleg szabadság pénzbeli megváltása a leköszönő polgármestereknek?

Jogi szakértőnket kérdeztük arról, hogy a most lelépő, tehát újra nem választott polgármestereknek jár-e szabadságmegváltás több évre visszamenőleg?

–A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a szabadságot a megállapítása évében (tárgyév) kell kiadni illetve kivenni, de ennek a kötelezettségnek a munkáltató a címzettje nem pedig a munkavállaló. Kiegészítő szabály, hogy meghatározott okokból tárgyévet követő év március 31-ig is kiadható az előző évi szabadság.

Azonban a polgármesterek esete kicsit fura: elvileg ők a vezetői az önkormányzatnak, de munkajogi szempontból a testület a munkáltatójuk. Ha bennragad szabadságuk, akkor a munkáltatónak kellene kötelezően – ha másképp nem megy, legalább papíron – kiadnia a szabadságot. Erre azonban  gyakorlatilag sohasem kerül sor. Nem sokszor hallok olyan testületi döntésről, amely kiadta volna a polgármesternek a szabadságát.

A szabadnap azonban egy másik oldalról alkotmányos alapjog, és mint ilyen nem vonható el, azaz nem lehet úgy tenni, hogy elévült és nincs ellenértéke. A törvények jó pár esetben rendelkeztek a szabadnapok megváltásáról, sok vita volt vele, úgy emlékszem, a központi közigazgatásban törvény korlátozza az ilyen módon gyűjthető, később kifizetendő szabadnapok számát, továbbá a szabadnapok összegyűlésének időbeli határát. A polgármestereknél nem tudok ilyen lehetőségről.

Ezek alapján bár életszerűtlen az, hogy valakinek 160 bennragadt szabadnapja legyen, ez elsősorban a munkáltató felelősségi körébe tartozik, mivel a szabadnapok kiadásáról elsősorban ő rendelkezik. Ha pedig ki nem vett szabadnap marad, akkor azt a jogviszony megszűnésekor meg kell váltani, ez szerintem csak annyiban képviselőtestületi hatáskör, amennyiben a pénzügyi kötelezettségvállalási oldala az. – írta jogászunk.

Tehát jogilag pont azért fogható nehezen meg ez a kérdés, mert az emberi szervezetnek szükséges regenerálódásához biztosított szabadnapok ténylegesen nem lettek kiadva akkor, amikor erre céljuknak megfelelően kívánatos lett volna. Azonban egységes jogértelmezést nem láttunk ebben a kérdésben, így vannak polgármesterek, akik akár 7 millió forintot is kérhetnek, sőt kaphatnak is, a több éven át ki nem vett szabadnapjaikért.

Kertész Z István


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…