2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

Így változott a műszaki cikkekkel kapcsolatos jótállás szabályai

Bizonyos összeg felett akár három év kötelező jótállás is járhat egy készülékre

Az év elejétől új szabályozás lépett életbe a jótállással, a készülékek javításával, továbbá a jótállási jeggyel kapcsolatban. „A szabályozás szigorítása egyértelműen a vásárlók érdekeit védi és a vételár függvényében akár kétszer-háromszor hosszabb jótállási időt is lehetővé tesz” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

Fontos változás, hogy bővült a kereskedők számára kötelezően előírt jótállási idő. A 2021. január elsejétől megvásárolt, 0-100 ezer forint értékű készülékeknél egy év a jótállási idő. A 100 ezer forint feletti gépeknél viszont már két, a 250 ezer forint feletti termékekre pedig három év kötelező jótállás jár

a vásárlóknak. „A jótállási idő megnövelése tartósabb termékek előállítására ösztönzi a gyártókat, ezáltal csökkenhet az elektronikai és egyéb hulladékok mennyisége. A gyártók ettől függetlenül továbbra is adhatnak kiterjesztett jótállást, a Sencor például a konyhai robotgépeinek motorjára 6 évet kínál” – hangsúlyozta Lucza András.

Javítási idővel nő a jótállás ideje

Szintén fontos szigorítás, hogy 2021. január 1-jétől a jótállási idő automatikusan meghosszabbodik azzal az idővel, amíg a vásárló a szervizelés miatt nem tudja használni a készülékét. A jótállási idő az új rendelkezéseknek köszönhetően csak azután folytatódik, hogy a vevőt értesítették a hiba kijavításáról és a készülék már újra működőképes. Szintén a vásárlók érdekeit védi, hogy szigorodtak a javítási időre vonatkozó határidők.

Mostantól a kereskedőknek kötelező a készülékeket 15 napon belül megjavítani, de ha ez nem lehetséges, akkor legkésőbb a 15. napon tájékoztatniuk kell a vásárlót a javítás befejezésének idejéről. Ha pedig háromszor is meghibásodik ugyanaz a készülék, akkor a kereskedőnek újat kell kiadnia a javításra leadott készülék helyett, de adott esetben a vásárló kérheti a vételár visszatérítését is.

Egyszerűbb online

Az internetes vásárlások térnyerése, valamint a pandémia miatt a kereskedő elektronikus úton is átadhatja a jótállási jegyet e-mailben letölthető dokumentumként, applikáción keresztül, vagy akár a kereskedő honlapján regisztrált felhasználói fiókba küldve. „Ez a lehetőség egyszerűsíti az adminisztrációt, csökkenti a cégek nyomtatási és anyagköltségeit, de alkalmazása nem kötelező, csak egy lehetőség a vásárlók felé. Bizonyos esetekben az elektronikusan átadott számla egyben jótállási jegy is lehet, ha a tartalma mindenben megfelel a vonatkozó előírásoknak” – hangsúlyozta a szakember.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum