2022. 01. 19. szerda

Sára, Márió
1 EUR 356 HUF
1 GBP 428 HUF

Ígéretesen halad a COVID-19 oltóanyag kifejlesztése

Az Oroszországi Vektor Intézet június 29-én kezdi meg a COVID-19 oltóanyag klinikai vizsgálatát – közölte a Magyar Szociális Fórum kedden Rinat Makszjutov vezérigazgató tájékoztatása alapján.

Makszjutov elmondta, hogy 25 oltási változatot kísérleteztek ki állatokon, s közülük a három legígéretesebb prototípust tettek egyre leghatékonyabbá. Ezt a hármat tartják a tömeggyártásra legmegfelelőbbnek.

A Vektor az orosz egészségügyi minisztériummal egyeztetett ütemterv szerint végzi kutatását, és a minisztérium engedélye szerint fog áttérni az állatokon folytatott kísérletről a humán alkalmazásra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfüggesztette a koronavírusban szenvedő betegek hydroxiklorokinnal és klorokinnal folytatott kezelését, mert egy nemrégiben készült tanulmány szerint magasabb mortalitási arány figyelhető meg azoknál a betegeknél, akik ezt a gyógyszert önmagában vagy makroliddal (antibiotikum) kombináltan szedik.

Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgató ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ezeket a gyógyszereket “általában biztonságosnak tekintik autoimmun betegségben vagy maláriaban szenvedő betegek kezelésére”.

Mike Ryan, a WHO végrehajtó igazgatója hétfőn arra figyelmeztetett, hogy azonnali „második hullám” következhet be azokban az országokban, ahol túl korán oldják fel a járvány megállítását célzó intézkedéseket.

A világ még mindig a koronavírus első hullámának közepén tart. Bár az esetek sok országban csökkennek, Közép- és Dél-Amerikában, Dél-Ázsiában és Afrikában még mindig terjednek – hívta fel a figyelmet nemzetközi online eligazításán.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum