2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Heves: pénzügyi K.O. egy elsimlizett meccs végén

Csáki Zsigmond polgármester nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy ma már részben látja a csődhöz vezető hibákat.
A polgármester a Fidesz helyi üdvöskéjeként lelkes privatizációba kezdett: az idősek otthonának és a szakorvosi rendelőnek a működtetési jogát vagyonvisszapótlás nélkül átadta. Az utóbbiért a Fidesz ki is zárta Csákit. Az addig az önkormányzat által jól megoldott, több tucat embert foglalkoztató közétkeztetést szintén átadta egy külsős cégnek, így az étkezők száma a minőséggel együtt jelentősen csökkent. Ez a cég havonta több mint 10 millióval növeli a hiányt az előnytelen szerződés alapján. A polgármesteri hivatal informatikai működését biztosító cégnek fizetett összegből szinte évente felújíthatta volna a város az eszközparkját. A közel 1 milliárdért felépült sportcsarnok év eleje óta zárva van, a szerződéses konstrukció idén összeomlott. A finanszírozó bank besöpörte a kötvényfedezetet és csaknem 970 milliós inkasszót tett a város költségvetési számlájára.

A település pénzügyi helyzetét az is kilátástalanná tette, hogy az OTP nem hosszabbította meg az önkormányzat számlavezetését, és más bank sem vállalta ezt a feladatot. Majd a 2010 tavaszán kimerített 300 milliós OTP-s likvidhitel is lejárttá vált, banki követelés lett belőle.

A Volksbank is régóta kopogtat az önkormányzat által az előző ciklusban 1,4 milliárd forint értékben kibocsátott kötvény rég esedékes törlesztőrészleteiért. Ez a devizaalapú tartozás ma 2 milliárd forint.

A Csáki-csapat sokat neheztelt a jobbikos képviselőkre, hogy nem működnek együtt velük a város érdekében. Ám távolról sem az a város érdeke, amit a városvezetés képviselt, képvisel. Nem engedték, hogy a nemzeti párt képviselői betekinthessenek a gazdálkodásba, csak tiltakozhattak a pénzügyi trükközésekkel szemben – ha egyáltalán tudomásukra jutott.

Mindez együtt vezetett el a csődhöz. A törvények szerint Csáki hevesi polgármester marad. A pénzügyi gondnok mellett tovább tevékenykedhet. Kérdés, hogy összefognak-e a hevesiek, együtt tudnak-e akkora nyomást gyakorolni a polgármesterre, hogy csatlósaival együtt kivonuljon a közéletből.

Kis Tamás, a Jobbik hevesi elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…