2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Ha van rajta sapka az a baj, ha nincs akkor meg az

Vajon milyen alapon bírságoltak a rendőrök a Clark Ádám téri dudálós tüntetéseken?

Négy egymást követő hétfő délután tiltakoztak a budapesti Clark Ádám téren azok a politikusok és egyszerű emberek, akik a kórházi ágykiürítések és úgy általában Kásler Miklós miniszter embertelen tevékenységét kritizálták.

Azért pont a Clark Ádám térre került a dudálós akció, mert innen jól felhallatszik Orbán Viktor miniszterelnöki dolgozószobájába az elégedetlenséget megtestesítő hang.

A tapasztalat azt mutatta, hogy a hatalom birtokosai mindenféle eszközzel próbálták ezeket a tiltakozásokat is megakadályozni. Eleinte közlekedési bírságok  kiszabásával, de később láthatóan a fehérsapkás közlekedési rendőröket már a kéksapkás bűnügyiek váltották fel igen komoly összegbe kerülő büntetéseket realizálva. A létező legabszurdabb dolgokért is intézkedés alá vonták a rendőrök a térnél jelenlévőket, de csak azokat, akik láthatóan elégedetlenségük okán jelentek meg. A tiltakozásokat Hadházy Ákos és Szél Bernadett, független országgyűlési képviselők illetve a Momentum szervezte. A két képviselőt éppúgy rendszeresen megbüntették, mint a többi részvevőt. Szolidaritásból minden alkalommal lemondtak a mentelmi jogukról is. A rendőri intézkedések egyik legelfogadhatatlanabb példája, Szél Bernadett múlt hétfői zaklatása. Nem elég, hogy az autót körbevevő három négy rendőr a forgalmat lényegesen akadályozó helyen állította meg a képviselő autóját, hanem még a bírságolás okát sem tudta azonnal meghatározni az intézkedő közeg. Először az volt a baj, hogy zászlót lógattak ki a járműből, egy Európai uniós zászlót. Hiába vagyunk már másfél évtizede az unió tagja, ez a rendőr szerint mégis szabálysértés. A képviselő-asszony kellő mértékben felháborodott ezen, így a rendőr, érezve, hogy talán ez az indok mégsem lesz jó egy szabálysértési feljelentéshez, telefonon kérdezte a felettesét, hogy ugyan már mondják meg neki „felülről”akkor mi legyen az intézkedés jogalapja. Percekig tartó feszült várakozás után a közeg azt mondta, hogy akkor a zászló ebben az esetben demonstrációs kellék, így áll meg az intézkedés jogalapja. Bár Szél Bernadett ezt természetesen nem fogadta el, a rendőr tovább folytatta a vegzálást és a képviselőnő autójában ülő munkatársnője ellen is feljelentést tett, gyülekezési joggal való visszaélés miatt. A munkatársnő, aki egyébként végig élőben vette fel a jelenetet – szintén elutasította, hogy elfogadja a vele szembeni eljárás jogosságát. Magyarul látható volt, hogy a hatalom a rendőrséget használja fel a legkisebb ellenvéleménnyel szemben is, a testület meg kritika nélkül engedelmeskedik neki. Úgy látszik igaz ezekre a hatósági intézkedésekre, ha valakinek sapka van a fején az a baj, ha meg nincs akkor meg az.

A legrosszabbul az a nyugdíjas Ligetvédő járt, aki eddig már kapott a III. kerületi rendőrkapitányságtól egy 750 ezres bírságot és egy 500 ezrest az V. kerületi rendőrkapitányságtól. És még nincs vége, mert négyszer tiltakozott kint és eddig csak két bírságról értesítették. Azért arra kíváncsiak lennénk, hogy az ellenzéki óbudai polgármester el fogja-e fogadni a helyi kapitányságvezető éves beszámolóját vagy végre fellép az ilyen túlkapások ellen. (Már az túlkapás, ha valaki a tiltakozása miatt akármilyen összegű büntetést kap.)

A legutolsó Clark Ádám téri demonstráción már gondban volt a rendőrség, mert a lakhelyelhagyási korlátozást ekkora feloldották Budapesten, tehát csupán önmagáért azért nem lehetett bírságolni. Két megjegyzést csak tennénk, mert személyesen is ott voltunk. Az egyik: jött négy fiatal gördeszkás srác, akik láthatólag tényleg csak arra haladtak el, és nagy egyetértésben azt mondták egymásnak, utalva a demonstrálókra, hogy mennyi hülye ember van itt. A másik, két közép korú férfi viszont azt jegyezte meg, hogy pár év múlva majd szívesen kihagyják emlékeik közül ezeket az intézkedéseket az itt lévő rendőrök.

A Szervezők úgy döntöttek, hogy mivel eszméletlenül magas bírságokat oszt a hatalom a legkisebb, neki nem tetsző cselekményekért, ezért most más módon tiltakoznak és kérik az érintettek anyagi támogatását a tiltakozás során való megbírságolásuk miatt.

–Minden segítség számít! írja Hadházy Ákos főszervező közösségi oldalán.

„Akik az egyre erősebb rendőri vegzálás ellenére a Lánchídnál tiltakoztak, Önökért tették. Önökért volt ott a 71 éves, havi 42 ezer forint nyugdíjat kapó nyugdíjas, akit az első alkalomért 750 ezer forintra, a második alkalommal 500 ezerre büntettek. Jött harmadszorra és negyedszerre is, akkor is feljelentették, annak az összegét még nem tudjuk. Önökért volt ott a befutott divattervező, akit „csak” 250 ezerre büntettek eddig. Önökért kanyarodtak oda hetente sok százan, akik közül körülbelül száz honfitársunkat Orbán utasításra, törvénytelenül megbírságoltak. Miközben egy őrült száguldozó megússza 100 ezres bírsággal, egy EU-s zászló kilógatását az ablakon 150 ezerrel akarják büntetni. A dudálás az egyetlen olyan eszköz volt, ami megfelelt mind a járványvédelmi megfontolásoknak, mind a törvénytelen állam törvényeinek. Jogorvoslati lehetőség van, el is fogunk menni a falig, de most ezeknek az embereknek szüksége van az Ön támogatására. A kürtölésre adott rendőri válasz megmutatta, hogy Orbán egyetlen dologtól fél: a szolidaritástól. Attól, hogy magyarok nyíltan és elszántan kiállnak egymásért. Hagyhatta volna válasz nélkül néhány száz magyar ember elkeseredett véleménynyilvánítását, de nem tette. Az, hogy ennyi rendőrt küldött, megmutatta, hogy igazuk volt azoknak, akik hétfőnként a Lánchídhoz kanyarodtak. Mert Orbán retteg attól, hogy az emberek egyszer elindulnak egy irányba és a hangjukat hallatják. Retteg attól, hogy az ellenzék 10 év után mást is tesz, mint interpellál a „parlamentben” és a megmaradt egyetlen esti politikai tévéműsorban ejnye-bejnyézik. A kórházak kiürítését nem tudtuk megakadályozni, de örökre hálás leszek azoknak a honfitársaimnak akikkel együtt megmutathattuk, hogy nem mindenki nézi néma beletörődéssel a kormány ámokfutását. Akik hétről-hétre arra kanyarodtak, tudták azt, ha egy tiltakozás eredménytelen, akkor nem az a jó döntés, hogy abba kell hagyni. Nem fogjuk abbahagyni, de rendezzük sorainkat és ellátjuk „sebesülteinket”. Jómagam nem fogok akkor sem fizetni, ha valamiért a bíróság nem nekünk adna igazat, inkább közérdekű munkával ledolgozom majd a büntetést. Azonban ez nem várható el mindenkitől. Ha Önnek lehetősége van, kérem támogassa a tiltakozókat, ezt az alábbi módokon teheti:Bankszámlaszám: 10700378-71599933-51100005 Külfüldről utaláshoz IBAN: HU50 107003787159993351100005 BIC (SWIFT) kód: CIBHHUHB „– írja Hadházy.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…