2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Gyerekekkel vagyok

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) „Gyerekkel vagyok” c. kampánya keretében egyedülálló felmérést végzett a magyarországi egészségügyi intézmények körében: összesen 64 közérdekű adatigényléssel fordult szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető kórházakhoz.

Az összegyűjtött adatok alapján olyan nyilvános adatbázis készül, mely a szülők számára hasznos tájékozódási forrásként, a szakembereknek pedig a szakmai ajánlások alapjául szolgálhat.

A TASZ 64 intézményt keresett meg a kérdéseivel, ezek közül 45-en adtak választ. A kérdéseket a jogvédő szervezet közérdekű adatigénylés keretében tette fel, azaz akár peres úton is kikérhetné az adatokat a nem válaszolóktól, de ilyen pert a TASZ nem indít egyetlen intézmény ellen sem. A felmérés során támaszkodtak az intézmények önbevallására, valamint a házirendre, az SZMSZ-re és a betegellátási szabályokra. Végül öt szempontot vettek figyelembe. Elsőként azt vizsgálták, hogy mennyiben tesz eleget a kórház mindazoknak az ajánlásoknak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, valamint az Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért fogalmazott meg, és Magyarország is elfogadott. Ebben a kategóriában annak alapján osztott ki minősítéseket, hogy legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyerekével az intézményben, van-e teljes rooming-in ellátás a szülészeten, és van-e innovatív vagy ösztönző elem a kapcsolattartás és ellátás során. Itt a legtöbb kórház (29) a középső, „megengedő” minősítést kapta. Az „apabarát” kategóriában értelemszerűen az apák jelenléti, kapcsolattartási lehetőségeit vizsgálták a szülészetek, illetve gyerekosztályok esetében – 17 „haladó szemléletű”, 23 „fejlesztendő” és 4 „szigorú/korlátozó” gyakorlatú intézményt rögzítettek. Külön szempont volt a látogatási rend kérdése – ki, mikor, milyen korlátozásokkal látogathatja a gyerekeket; itt csak 9 intézmény kapott maximális pontszámot. A fizetési kondícióknál a legtöbb pontot akkor kapta egy intézmény, ha a 24 órás együttlétet nem kötik fizetési kötelezettséghez, illetve ingyenes elhelyezést biztosítanak a szülőknek; sokan, 21-en kerültek a „kedvező” kategóriába. A Bababarát Kórház cím egy külső értékelési elem (nem került bele a végső pontozásba): összesen nyolc intézmény rendelkezett ezzel a minősítéssel; a WHO és az UNICEF 1991-ben indított kezdeményezése a szoptatást normaként támogató környezetet díjazza – épp a közelmúltban adott e kérdés témát a magyar sajtónak is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb pontszámot (10/7) a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László gyermek-egészségügyi központ érte el.  Az Almási Balogh Pál Kórház (Ózd) négy pontot szerzett a tízből, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház (Sátoraljaújhely) hat, a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. (Kazincbarcika) öt pontot ért el. A legtöbb pontot a korlátozó látogatási rend miatt veszítették el a kórházak.

TASZ-filmek és a tájékozódás lehetőségei

Az elmúlt hónapokban a TASZ munkatársai személyesen is felkerestek több intézményt, az általuk alkalmazott jó gyakorlatok megismerése és terjesztése céljából. Az első film már elérhető, itt megtekinthető, a feldolgozott témák között szerepel majd többek között a gyermektraumatológia, a gyermekneurológia, a gyermekhospice, és a korai kötődést segítő szaktanácsadás is. A TASZ-filmek intézményeket, jó gyakorlatokat, átvehető megoldásokat (és az ezeket gyakorló, sokszor hősies munkát végző egészségügyi dolgozókat) mutatnak be.

A TASZ honlapján, a gyerekkelvagyok.tasz.hu tematikus aloldalon pedig megismerhető minden válaszadó intézmény részletes profilja. Ezek megtekintése különösen ajánlott minden olyan szülőnek, akinek gyereke az ott szereplő intézmények valamelyikében kap ellátást – innen megtudhatja, hogy milyen ellátásra tarthat igényt a kórház saját bevallása alapján.

Folytatás: egyeztetés, ajánlás, ismételt felmérés

A TASZ az adatgyűjtés tanulságait és személyes, munkatársai által folytatott felméréseit összegezve, orvosok és szülők bevonásával készíti el szakmai ajánlását az egészségügyi kormányzat számára. „Az a cél, hogy a gyermekek érdekében megfogalmazott, Magyarország számára is kötelező ajánlások minél több helyen, minél nagyobb arányban érvényesüljenek.” – mondta el Bence Rita, a TASZ Betegjogi programvezetője – „A szükséges fejlesztések és átalakítások megtervezése és finanszírozása a politikai döntéshozók feladata – ehhez nyújt segítséget a készülő szakmai anyagunk. A most elvégzett felmérést pedig fél év múlva megismételjük az intézményekben, így megalapozva egy folyamatosan működő monitoring-rendszert, és elősegítve a permanens fejlődést.”- tette hozzá a programvezető.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…