2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Gaudi-Nagy Tamás javaslatára napirendre került a 2006 őszi rendőrterror igazságtétele: megvizsgálják, miért akadt el

Gaudi-Nagy Tamás javaslatára napirendre került a 2006 őszi rendőrterror igazságtétele: megvizsgálják, miért akadt el

Az Országgyűlés Emberi jogi bizottsága ülésén Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetőjének javaslatára napirendjére vette a 2006 őszi rendőri brutalitás elakadt igazságtételének kérdését. Az MSZP-s képviselő eltávozott: továbbra sem kívánnak szembesülni a szocialisták az általuk irányított rendőrség vérengzéseinek következményeivel. Az embervadászatokért felelős rendőrparancsnokok bűncselekményei rövidesen elévülnek, ha nem gyanúsítják meg őket napokon belül.
Gaudi-Nagy felhívta a figyelmet, hogy a 2006 őszén kilőtt szemű, megvert, megkínzott, önkényesen fogva tartott károsultak teljeskörű jóvátétele még nem történt meg, a rendőrterror felelősei még büntetlenek, a Balsai-jelentést sem hozták nyilvánosságra és az elakadt semmisségi törvény miatt közkegyelem lenne indokolt a 2002-2010 közötti időszak politikai elítéltjei, meghurcoltjai részére. Felidézte, hogy e tárgyban július közepén sajtótájékoztatót tartott, majd levelet írt a miniszterelnökhöz, de érdemi választ nem kapott.

A gyurcsányi hazugságbeszédet követő tiltakozások elleni 2006 őszi rendőri erőszak ötödik évfordulója miatt vészesen közeleg a rendőrparancsnoki bűncselekmények elévülése, amelynek nyomán a felelősök megúszhatják büntetés nélkül. (A 2006. szeptemberi embervadászatok 19-én és 20-án voltak.) Eddig csak Gergényi Péter és két, a TV-székházat nem megfelelően védő rendőrtiszt ellen indult büntetőeljárás, de a többi fő felelős, nevezetesen Bene László, Lapid Lajos, Szabadfi Árpád, Petrétei József és Gyurcsány Ferenc ellen nem. A felelősségre vonást hátráltatja, hogy mai napig nem hozták nyilvánosságra a Balsai István által idén márciusban elkészített jelentést, amely 14 különböző rendőri bűncselekmény mellett a terrorcselekmény lehetőségét is felveti.

A jogvédő bejelentette: számos, 2006 őszi sértett kárigénye még rendezetlen, a rendőri szervek gyurcsányi reflexekkel zárkóznak el a jóvátétel elől. Javasolta a tavaly év végéig gyorsan és méltányosan működött kárrendezési bizottság újraindítását, és az e célra létrehozott és teljesen még fel nem használt pénzalap rendelkezésre bocsátását.

A bizottság nem támogatta Gaudi-Nagy indítványát, hogy a Balsai-jelentés nyilvánosságra hozatalát a bizottság levélben kérje a miniszterelnöktől, azonban Gaudi-Nagy kezdeményezésére még ezen szerdán összeül a végrehajtást ellenőrző albizottság, hogy kivizsgálja a nemzeti jogvédő felvetéseit és azt, hogy a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jelentése ajánlásainak mi lett a sorsa.

Az ülésen Gulyás Gergely, a bizottság fideszes alelnöke elismerte: célravezetőbb lett volna az elakadt semmisségi törvény helyett a közkegyelem, amelyet korábban a Civil Jogász Bizottság és Nemzeti Jogvédő Alapítvány, illetve a parlamenti vitában a Jobbik és az LMP is szorgalmazott a 2002-2010 közötti időszak politikai elítéltjeinek és meghurcoltjainak.

Az összes még elvarratlan szálat kézbe kell vennie a kormánynak, és haladéktalanul lépnie kell a 2006 őszi rendőrterror igazságtétele érdekében! Ennek érdekében e tárgyban napirend előtt szólalt fel az Országgyűlésben Gaudi-Nagy Tamás.

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …