2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Gasparovic az egész magyar nemzetet sértette meg

Az LMP határozottan visszautasítja Ivan Gasparovic vérlázító és provokatív kijelentését, mely szerint Esterházy János, a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetője Hitler és a fasizmus híve volt. Az LMP szerint ezzel a kijelentéssel a szlovák államfő nem csak a felvidéki magyarokat, hanem az egész magyarságot megsértette.

Gasparovic állítása tényszerűen cáfolható: Esterházy János volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942 májusában a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott.

Döntését a politikus ezekkel a szavakkal indokolta: „Veszélyes útra tért a szlovák kormány akkor, amikor a zsidók kitelepítéséről szóló törvényjavaslatot benyújtotta, mert ezzel elismeri jogosságát annak, hogy a többség a kisebbséget egyszerűen kiebrudalhatja. … Én ellenben, mint az itteni magyarság képviselője leszögezem ezt, és kérem tudomásul venni, hogy azért nem szavazok a javaslat mellett, hanem ellene, mert mint magyar és keresztény, és mint katolikus a javaslatot istentelennek és embertelennek tartom.”

A felvidéki magyarságnak most újabb pofont adó szlovák köztársasági elnöknek azt javasolja az LMP: frissítse történelmi ismereteit, hogy a jövőben ne tegyen egész közösségeket sértő kijelentéseket. A tanulási folyamathoz az ökopárt további két Esterházy-idézettel szeretne hozzájárulni:

„A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt.”

„Mi a szlovák népet mindenkor testvérünknek tekintettük és fogjuk tekinteni a jövőben is. Az ezeréves sorsközösség az Úristen műve volt, és ezt a sorsközösséget emberi erő szét nem bonthatja.”

Fotó forrás: Duna Tv

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek