2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Félmegoldás Lázár János javaslata

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy az országgyűlési képviselők javadalmazásának fideszes módosító javaslata nem változtat a politikusi álláshalmozás rendszerén, nem szankcionálja a rendszeres hiányzásokat, és továbbra is biztosítja a határozott idejű munkaszerződéseknél alapesetben nem járó végkielégítést a képviselők számára.

Egyedül a Jobbik honatyái tartózkodnak attól, hogy mellékállásban polgármesteri vagy önkormányzati  képviselői tisztséget is betöltsenek. A nemzeti ellenzék szeretné törvényben tiltani a politikusi álláshalmozást, ugyanis egyrészt komoly társadalmi igazságtalanság, hogy egy képviselő több helyről vesz fel főállású fizetést (ráadásul közpénzből), másrészt nem is képesek tisztességesen ellátni feladatukat.

Bár a Házszabály elvileg kötelező részvételt ír elő a plenáris ülések egészére, rendszerint csak a szavazásokra járnak be a kormánypárti képviselők, a vitákon pedig rendszerint csak néhányan vesznek részt, különösen tévéközvetítési időn kívül. Múlt hétfőn az utolsó napirendi pontra már teljesen kiürültek a kormánypárti padsorok, így tucatnyi jobbikos képviselő hiába próbált vitát generálni. A bizottsági üléseken pedig odáig fajult a gyakorlat, hogy a szavazati jogot is át lehet adni más képviselőnek, emiatt Alkotmánybírósághoz is fordult a Jobbik. Tűrhetetlen, hogy például Kósa Lajos úgy jut bizottsági tagsága után havi 381 ezer forinthoz, hogy tavaly november 10. óta egyetlen ülésen sem vett részt, még ha formálisan előterjesztője is volt valamely kormányzati javaslatnak.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nemcsak felére csökkentené, hanem eltörölné az országgyűlési képviselők végkielégítését, ahogy alapesetben nem jár az semmilyen határozott idejű (akár 4 éves) munkaszerződés esetén. Ehelyett a parlamenti ciklusok végén minden parlamenti képviselőt kötelező vagyonosodási vizsgálat alá vetne a Jobbik.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek