2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Felfüggesztették az állam 14 millió forintos kártérítési keresetét Kishantos és a Greenpeace ellen

Felfüggesztették az állam 14 millió forintos kártérítési keresetét Kishantos és a Greenpeace ellen

Nem született ma döntés abban a 14 millió forintos kártérítési perben, amelyet a magyar állam indított Kishantos és a Greenpeace ellen. Az állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) törvényes véleménynyilvánító demonstrációi miatt akarja kártérítésre kötelezni a Greenpeace-t.

A perben most többek között annak a privát, fegyveres őrző-védő cégnek a költségeit is meg akarja fizettetni, amelyet azért fogadott fel, hogy az akkor már birtokvédelem alatt álló kishantosi földeket az „új bérlők” zavartalanul elpusztíthassák. A bíróság épülete előtt több mint 30 szervezet részvételével százfős, békés demonstráció zajlott.

A per kezdete előtt több mint 30 szervezet részvételével százfős, békés demonstráció zajlott a bíróság épületénél. További fotókat ITT talál.

A Greenpeace 2013 óta folyamatosan támogatja Kishantos harcát az igazságért. Ezért 2014 áprilisában is – jogkövetően és békésen – demonstráltunk Kishantos földjeinek elpusztítása ellen. Mint emlékezetes, a folyamatban lévő birtokvédelmi perek dacára az „új bérlők” művelésbe vétel címszó alatt beszántották a biogazdaság akkor már aratás előtt lévő, több mint 100 millió forint értékű bionövényeit, melynek biztosításához az NFA adófizetői pénzből privát, fegyveres őrző-védő szolgálatot bérelt fel. (Az erről készült fotókat lásd ITT.) Most pedig cinikus módon az állam éppen azokra akarja hárítani ennek költségét, akik a barbár pusztítás elleni tiltakozásukkal a a közérdeket szolgálva a környezetet védték volna.

Hiszünk benne, hogy egy államnak elemi érdeke, hogy egy jól működő, a természet és a magyar emberek egészségét szolgáló biogazdaság működését minden erejével támogassa. Ha azonban egy állam a rövid távú gazdasági érdekeinek rendeli alá állampolgárai védelmét, ott kötelességünk megszólalni.

2014. áprilisi demonstrációnk célja az alapszabályunkban rögzített küldetésünknek megfelelően a természet és az emberi élet védelmének és megőrzésének előmozdítása volt – és hitünk szerint a magyar Alaptörvény szellemének is megfelelt, amely rögzíti mindenki jogát az egészséges környezethez (XXI. cikkely).

A mostani perben említett demonstrációnk is törvényes volt, melyet a gyülekezési jog szabályai szerint szerveztünk meg. Ezt igazolja az is, hogy akciónkkal kapcsolatban sem az NFA részéről nem történt büntetőjogi feljelentés, sem a rendőrség nem jelezte, hogy rendezvényeink jogsértőek lettek volna. Fentiek miatt arra kértük a bíróságot, hogy az NFA keresetét utasítsa el.

A per mai első tárgyalásán a bíróság a folyamatban lévő egyéb perek lezártáig felfüggesztette az ügyet.

„Bízunk a független bíróság elfogulatlan ítéletében, amely hitünk szerint nem adhat helyt egy ilyen abszurd kártérítési igénynek. Ha kell, perről perre nyerjük vissza a kishantosi ökológiai mintagazdaságot, és mozgósítjuk a társadalmat az ökológiai gazdálkodásért és a szabad véleménynyilvánításért való bátor kiállásra” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.

Hiszünk benne, hogy a szabad véleménynyilvánítás mindannyiunk alapvető joga, és hogy az igaz ügyért folytatott tiltakozás nem rombol, hanem erősebbé tesz. A mai napot a Greenpeace ezért a bátorság napjának hirdette meg, mely alkalomból a per kezdete előtt 30-nál több szervezet és mintegy 100 magánszemély fejezte ki szolidaritását a bíróság épülete előtt. A résztvevők „A bátorságot nem lehet beszántani” címmel egy közös nyilatkozatot is kiadtak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…