2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Fekete Győr András, a Momentum elnöke mai bírósági előkészítő tárgyalásán a Magyar ügyészséget egyszerűen Orbán ügyészségének nevezte.

Fekete Győr András, a Momentum elnöke mai bírósági előkészítő tárgyalásán a Magyar ügyészséget egyszerűen Orbán ügyészségének nevezte.

A Momentum első számú politikusa ezzel rámutatott arra a közvélekedésre, amely egyre inkább nem csak az ellenzéki pártok szókészletében jelentkezik.

A közvélemény eddig már nem egyszer találkozott meglehetősen kifacsart, a bizonyítékokat semmibe vevő ügyészi állásfoglalásokkal, amelyek közül kiemelkedik a Varjú László DK-s politikus ellen megfogalmazott vád, miszerint a köztelevízió és közrádió (MTVA) székházában ő bántalmazott négy biztonsági őrt, holott videón látható, hogy éppen fordítva történt az eset és itt helyénvaló logikával nem csak a „birkózás” számítana, hanem arról is kellene a vád képviselőjének gondolkodni, hogy miért fajulhatott el országgyűlési képviselőkkel szembeni fellépés, volt-e egyáltalán ennek bármiféle jogalapja.

Hasonlóan kétségeket ébreszt az elfogulatlan szemlélőben a Momentum elnökével és egy másik társával szembeni ügyészségi vádemelés. A 2018-as rabszolgatörvény-elleni tüntetésen történtek után két évvel született meg a vád dokumentuma. Most amikor a Momentum a második legerősebb az ellenzék térfelén és nem elképzelhetetlen, hogy nem sokára a legtámogatottabb ellenzéki párt legyen, politikai leszámolás sejlik fel az ügy mögött. Az, hogy felfüggesztetett kért az ügyészség, arra nagyon jó, hogy a próba idejére, ami 3 év lenne, sarokba állítsa a párt vezetőjét. Az is árulkodó az ügyészség szándékáról, hogy tárgyalás nélkül akarta gyorsan átverni ezt az ügyet, nem számított Fekete-Győr kiállására. Az állam büntető igényének kielégítése az ügyészség feladata, de kérdés, hogy a magyar lakosságnak, vagyis az államnak – mert a kettő ugyanaz – valóban létezhet ebben az esetben büntető igénye? A válasz egyértelműen nem, egyrészt mert az eddig ismert tények alapján bűncselekmény nem állapítható meg, de ezt majd a bíróságnak kell eldöntenie. Ezzel szemben a regnáló hatalomnak igenis érdeke egy erős párt vezetőjének félreállítása, és erre az ügyészség kapható volt. Tehát nem az állam büntetőigényét teljesíti ezzel a vádirattal az ügyészség, hanem kizárólag a hatalmon lévők érdekét. Az ügyészségi kódex is előírja, hogy, aki Magyarországon ebben a beosztásban dolgozik, különösen körültekintően kell végeznie a munkáját és a pártatlanság alapkövetelmény lenne. Persze nem csak politikusok, hanem magánemberek is találkoznak olyan írásba foglalt ügyészi véleményekkel, amelyekről le rí az egyoldalúság, a pártatlanság teljes hiánya, sőt könnyen cáfolható valótlan dolgok is állhatnak ezekben. Mindez nem zavarja az ügyészség vezetőit, Fekete-Győr András talán ezért is mondhatta nyíltan a bíróság előtt, hogy Orbán ügyészsége.

Alább a Momentum közleményét olvashatják a mai tárgyalásról.

 

„Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ellen az ügyészség vádat emelt a 2018 decemberi rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken történtekkel kapcsolatban. Fekete-Győr akkor egy játékboltban is kapható lila füstölőt ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába. Orbán Viktor ügyészsége szeptemberben azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel szabjon ki próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést Fekete-Győrre. Ezt megfellebbezték, és a mai napon megtartották az ügyben az előzetes tárgyalást.

 

Ezen az előzetes tárgyaláson az állampárti Polt Péter vezette fideszes Ügyészség ismertette a Fekete-Győr ellen emelt vádat és kért rá 1 év 6 hónap börtönbüntetést, 3 évre felfüggesztve. A bíróságnak arra a kérdésére, hogy elismeri-e a vádban összetákolt bűncselekmény elkövetését, Fekete-Győr a következőket mondta: “Megértettem az Orbán Viktor által tollba mondott vádat, azonban semmilyen bűncselekményt nem követtem el az Orbán-rezsimmel szembeni demokratikus tömegtüntetésen.”

 

Előtárgyalásról lévén szó, a bíróság jövő év elejére tűzte ki az első rendes tárgyalást, amin a Momentum elnökének lehetősége nyílik majd az ártatlanságát érdemben is megvédeni.

 

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Fekete-Győr elmondta:

Fontosnak tartom elismételni, hogy politikusként éppúgy, mint állampolgárként, vállalom a felelősséget minden tettemért. Ahogyan vállaltam az eddigiekben, vállalni fogom a jövőben is. Az Orbán-ügyészség hatóság elleni erőszak vádja nevetséges, szánalmas próbálkozás, egyedül Oroszországban vagy Törökországban nem lenne abszurd. Szinte napra pontosan két évet várt az Orbán-ügyészség arra, hogy bíróság elé állítson engem. A Momentum ma már az ellenzék egyik legerősebb pártja. A Fidesz pedig retteg az új politikai generációtól, ezért akar engem bilincsben látni Orbán Viktor.

 

2018 decemberében azért tüntettem a Kossuth téren, hogy ne kényszeríthessék rabszolgamunkára, fizetetlen túlórára a magyar munkavállalókat. Tüntettünk valamennyi magyar dolgozóért: orvosokért, ápolókért, mentősökért, munkásokért, tanárokért és a rendőrökért is! Ehhez képest én ülök ma a vádlottak padján azért, mert ki mertem állni a magyarok érdekeiért. Nem Szijjártó Péter, aki egy korrupt oligarcha jachtján töltötte a nyarat napi 7 millió forintért. Nem Tiborcz István, aki az adófizetők pénzét ellopva lett milliárdos. És nem Polt Péter, aki sunyi hallgatásával, a markát tartva, a bűnözőket védve ezt lehetővé tette.”

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek