2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF

Fagyhalál: az MSZF figyelmeztet a közelgő veszélyre

A Magyar Szociális Fórum vasárnap közleményben hívta fel a kormány és a társadalom figyelmét a fagyhalál újból közelgő veszélyére. Már a szeptemberi hideg napokban is előfordultak kihűléses esetek, de az orvosoknak sikerült megmenteniük a bajba jutottak életét – írták.
Budapesten feltűnően megnőtt a hajléktalanok serege. Egyre több olyan helyen lehet kilakoltatott, utcára került embereket látni, ahol eddig nem lehetett. Van, ahol a fedelüket vesztett emberek csoportosan élnek, és összefogva igyekszenek előteremteni egymásnak a mindennapi betevő falatot és a fűtőanyagot –osztotta meg tapasztalatát a civil mozgalom.

A Szociális Fórum szerint a veszélyeztetettek önkormányzati bérlakásokból és devizahitel-csőd miatt saját volt tulajdonukból kilakoltatott emberekből, továbbá magukra maradt, gondozatlan egyedülálló, főleg idős, gyenge egészségi állapotú személyekből tevődnek össze. Az újonnan kilakoltatottak száma több ezerre tehető.

Nem kizárt, hogy az előző évekhez hasonlóan az előttünk álló télen is sokan fognak megfagyni, mert nincs hová menniük, a hajléktalan-szálláshelyek bővítése nem párosult emberhez méltó körülmények megteremtésével, a szociális védőrendszer pedig nagyon sok kívánni valót hagy maga után.

A XXI. század Magyarországán tömeges társadalmi jelenséggé vált fagyhalált csak az elesettek és kisemmizettek lakhatásának biztosításával, szociális lakásépítéssel, vagyis a fagyhalál társadalmi okainak a kiküszöbölésével lehetne megszüntetni, de a kormány ezzel törődik a legkevésbé – tartja az MSZF.

Múlt télen, 2017. március végéig 203-an szenvedtek fagyhalált Magyarországon. A mögöttünk álló 11 évben összesen 2660-an fagytak meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek