2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Facebook: Dr.Szitás Benedek nyílt levele

A jó polgármester. – Nyílt levél dr.Alakszai Zoltán részére.
A jó polgármester több, mint a – latin mondás szerint – „primus inter pares” (első az egyenlők között), hanem az, akit a választók bizalma és tisztelete emelt egy természetbeni hierarchia, egy képzeletbeli piramis csúcsára, ahol azonban nem uralkodnia, hanem vezetnie, irányítania és szolgálnia – mégpedig alázatosan szolgálnia – kell.
A jó polgármester olyan, aki számára fontos, hogy jó és pozitív nyomot hagyjon maga után a város történelmében. Olyan, aki megérti a jövő szavát. A jó polgármester tudja, hogy a város érdeke több és minőségileg is más, mint a város lakói – Veres Pál szakmájához tartozó kifejezéssel élve – érdekeinek matematikai összessége.
A jó polgármester olyan, hogyha kell tud érzékeny lenni, de ha kell tud kemény is lenni, ám szeme és füle mindig nyitva van. A jó polgármester él és nem visszaél a belé helyezett többségi bizalommal. A jó polgármester tudja, hogy a belé helyezett bizalom önmaga is erőforrás.
A jó polgármester, ha kell, mindig ott van a vártán, nincs konkrét munkaideje, mely alól – gondolatom szerint – talán három esetben van és lehet kivétel. Természetesen ő is közülünk való, aki lehet beteg, lehet szabadságon és lehet, hogy közfeladatai miatt van távol a várostól.

Igen tisztelt dr.Alakszai Zoltán Polgármester-jelölt Úr!


Az RTL műsorában elmondta, hogy felesége és gyermekei Budapesten élnek, ami természetesen az Ön szuverén döntése, de azt ne akarja elhitetni a miskolciakkal, hogy 180 kilométerről ingázva lehet egy várost vezetni. Az teljesen érthető és emberi dolog, hogy mindenki minél több időt szeret eltölteni a családi otthon békés melegében,- házastársa és gyermekei társaságában.
Az viszont messze nem elégséges, hogyha egy polgármester csak a munkanapokon van a hivatalában. Egy jó polgármesternek életvitelszerűen ott kell élnie, ahol a tisztségét betölti
Csak egy rövid miskolci történelmi példa.
Sokan emlékszünk rá, bár az évet már nem tudom megmondani, de Káli Sándor polgármestersége idején történt, hogy egy tavaszi áradás kapcsán a Szinva váratlanul annyira felduzzadt, hogy a diósgyőri városközpontot elöntéssel fenyegette. Nagyon jól emlékszem, mert a TV is bemutatta, hogy egyszer szombat késő este a helyszínről készítettek felvételt, s ott volt és nyilatkozott Káli Sándor akkori polgármester úr is, Végezte dolgát: szervezett, irányított.
Soha ne legyen még egy ilyen helyzet, de mégis megkérdezném, hogy tisztelt dr.Alakszai Úr, egy ilyen helyzetben Ön miként tenne eleget egy polgármestertől elvárható magatartásnak?

Megkérdezték, hogy Ön a szolgáltai autójával mennyit közlekedik, de 15 napon belül, azaz az önkormányzati választások utánra ígért választ, pedig csak ez egy összeadás kérdése lett volna.
Ez nem volt egy tisztességes, úriemberi és őszinte válasz. Kérem ne nézze a miskolciakat kiskorúaknak. – A vezetés alapja az őszinteség. Az őszintétlen ember ne kérje, mert nem kérheti mások bizalmát.
Ha az eredményváró összejövetelükön fagyos lesz a hangulat, kérem gondoljon majd arra, hogy abban a fentebb leírtak is talán benne vannak.
Én egy 75 éves miskolci ügyvéd vagyok. Soha nem voltam, nem vagyok és nem is leszek egyetlen pártnak sem a tagja. A második világháború vérzivataros eseményei miatt nem itt születtem, de másfél éves voltam, amikor a szüleimmel visszatértünk és azóta itt élek és dolgozom. Itt tanultam meg írni, olvasni, gondolkodni, itt voltam először szerelmes…és remélem, hogy majd a hamvaim is miskolci földben fognak porladni. Szívem szerint ízig-vérig lokálpatrióta vagyok.
Önt személyesen nem ismerem, de információim szerint kiváló képességű, értékes ember, így biztos vagyok benne, hogy más pályán nagyívű karrier előtt áll, melyhez sok sikert és jó egészséget kívánok.

Nagyrabecsüléssel:

dr.Szitás Benedek

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek