2022. 12. 7. szerda

Ambrus
1 EUR 411 HUF
1 GBP 475 HUF

Európai Unió a cigányokkal való bánásmódról

Megbocsáthatatlannak minősítette az Európai Unió tagállamainak cigányokkal szembeni bánásmódját Věra Jourová jogállamisági főbiztos, az EU alelnöke – tudatta csütörtökön a Magyar Békekör.

A 27 tagállamot számláló Európai Unióban kb. hat millió cigány él, és a legnépesebb etnikai kisebbségnek számít. A brüsszeli bizottság felmérése szerint csupán az elmúlt öt évben 41 százalékuk részesült faji megkülönböztetésben, a roma gyerekek 85 százalékát pedig szegénység fenyegeti, míg a nem roma gyerekek 20 százalékára vár hasonló sors.

Közép-Európában a legszegényebbek és a legkevésbé képzettek, évszázadok óta hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket” – mondta Jourová.

Az Unió alelnöke tíz évre szóló tervet ismertetett, melynek részeként 2021 szeptemberéig minden tagállamnak nemzeti stratégiát kell kidolgoznia arról, hogyan mérsékli a diszkriminációt, segíti elő a romák munkához jutását, csökkenti a szegénységet és javítja a cigánygyerekek nevelését. Az EU elő akarja segíteni a romák társadalmi beilleszkedését, amit régóta akadályoz a velük szemben tanúsított előítéletesség, gyűlölet szította leszámolás és a folytonos zaklatás.

A Magyar Békekör tudomása szerint a koronavírus-járvány tovább súlyosbította a cigányság amúgy sem rózsás helyzetét. A járvány a szegregált közösségekben, közművesítést nélkülöző zsúfolt lakásokban, népes családokban élő gyermekeket sújtja a legjobban. A fertőzöttek száma aránytalanul nagyobb azoknak a körében, akik nem rendelkeznek az alapvető higiéniai feltételekkel, s egészségügyi ellátásuk sem megoldott.

A Békekör megjegyzi: hazánk lakosságának 8-10 százaléka cigány. A velük szembeni bánásmódra megfelel Jourová alelnök értékelése. Kormányaink egész sora adós a cigánykérdés megoldásával. Orbán Viktor kormányának most el kell döntenie, továbbra is követeli-e Věra Jourová eltávolítását az Európai Bizottságból, vagy eleget tesz felszólításának egy olyan nemzeti stratégia kidolgozására, amely javít a cigányság helyzetén. A miniszterelnök ugyanis Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz írt szeptember 29-i levelében közölte, hogy felfüggeszti kétoldalú politikai kapcsolatait Věra Jourovával, és sürgette az alelnök eltávolítását a testületből. Orbán szerint az EU alelnöke megsértette Magyarországot, amikor azt állította, hogy demokráciája beteg. Ursula von der Leyen nem tett eleget a magyar miniszterelnök követelésének. Most az a kérdés, hogy miniszterelnökünk eleget tesz-e Věra Jourová felszólításának a honi cigányság helyzetének javítására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem …

További cikkek

A multik globális termelési láncainak aljára száműzött magyar munkavállalók OECD statisztikák szerint 30%-kal többet dolgoznak, mint egy átlagos német…