2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Európai összefogást a magyar filmvagyon megmentésére!

Tovább folytatódik a kormányzati rombolás a kultúra területén is. A közszolgáltatásokat pusztító „bürokráciacsökkentő” csomag részeként megszüntetésre kerül a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet is. Az archívum felszámolásával páratlan értékű nemzeti filmvagyon veszhet el, pótolhatatlan filmtudományi kutatóbázis, közgyűjtemény és könyvtár kerül közvetlen veszélybe.
A filmarchívumok és filmintézetek Európa minden országában jelentős szerepet játszanak a nemzeti emlékezet alakításában, a nemzeti kulturális értékek megőrzésében és megismertetésében, az ezzel kapcsolatos tudományos kutatásokban. Csak az Orbán kormány lehet annyira ostoba vagy tájékozatlan, hogy nemzeti filmkultúra ügyét összekeverje a bürokrácia elleni harccal.
A magyar kormánytól nincs mit várni, elárul, felad mindent, ami értékes. Ezért levélben fordulok Navracsics Tibor kultúráért felelős uniós biztoshoz, Silvia Costa asszonyhoz, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának elnökéhez, és Nicola Mazzanti úrhoz, az európai filmarchívumokat tömörítő Association of European Cinémathèques (ACE) elnökéhez, hogy közbelépésüket kérjem, ennek az egész európai filmes kultúrának is súlyos károkat okozó barbár pusztításnak a megakadályozása érdekében.

A Sokak Magyarországán a kultúra valódi közügy lesz, amit erős szakmai autonómia véd majd a mindenkori kormányzat túlkapásaitól.
Niedermüller Péter Európai Parlamenti képviselő, a DK alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…