2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF

EU védettségi igazolvány – diszkrimináció Magyarországgal szemben

A magyarok szabad mozgását korlátozó diszkriminatív intézkedésnek, az EU által deklarált szabadságjog megsértésének tartja a Magyar Szociális Fórum (MSZF) az Európai Bizottság döntését, hogy nem engedélyezi a keleti vakcinákkal beoltottak utazását az Unió területén.
Az MSZF felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az európai védettségi igazolvánnyal kapcsolatos brüsszeli tanácskozáson vétózza meg a magyarellenes lépést, és érje el, hogy az Unió ne hátrányban részesítse a járvánnyal szemben legvédettebb ország állampolgárait, hanem inkább örüljön annak, hogy tőlük nem kell tartania a járvány terjesztésétől. Megengedhetetlen volna, hogy csak azok a magyarok utazhassanak az Unió más országaiba, akik Pfizer, Moderna és más nyugati oltásban részesültek, a járvány ellen keleti vakcinákkal védett többieknek pedig megtiltsák, hogy kitegyék lábukat Magyarországról!

Az Európai Parlament Kelet-ellenes határozatát felkaroló Európai Bizottság június 1-től akarja bevezetni az „EU Digital COVID certificate” névre keresztelt védettségi igazolványt. Ezt a szabad mozgást biztosító egészségügyi útlevelet csak azoknak adnák, akiket nyugati vakcinákkal oltottak be. Hiába oltottak be Magyarországon több millió embert Szputnyik V és Sinopharm vakcinával, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem tudomásul veszi, hanem elvitatja és kétségbe vonja védettségüket. Az EMA azért nem jegyzi be az orosz és a kínai vakcinát, mert az Európai Parlament, a brüsszeli Bizottság és a nyugati cégek akkora nyomást gyakorolnak rá, hogy kénytelen politikai és gazdasági érdekeknek alárendelni az Unió egészségügyi szempontjait.

A Magyar Szociális Fórum egyértelműen politikai indíttatásúnak tartja az EU keleti vakcinákkal szembeni diszkriminációját, és felhívja az Unió tagállamainak figyelmét arra, hogy a magyar emberek számára a szabad mozgás jelentette és jelenti a legfőbb vonzerőt az Unióhoz. Ha az Unió maga sértené meg a szabad mozgás alapjogát, és az állampolgárok utazásának indokolatlan korlátozásával csak az áru- és tőkemozgásnak biztosítana szabadságot, jogosan merülhetne fel a kétség az EU-hoz tartozás értelmét illetően.

Az MSZF elvárja a magyar kormányfőtől, hogy világosan beszéljen Brüsszelben, és ne hagyjon kétséget követelésünk jogossága felől – áll az emberjogi szervezet közleményében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…