2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Erről szó se volt! Kiemelt beruházás védett gyepen, dupla állami támogatással

Az Orbán-kormány jóval több közpénzt ad az Audinak, mint ígérte, és egy nemzetközi szerződéssel sem törődve csökkenti a hatósági, illetve civil kontrollt. A Fidesz nem akar átláthatóságot, és kiemelt beruházással növeli a korrupció veszélyét. Az Orbán-kormány kiemelt beruházássá nyilvánította az Audi gyárbővítését,amely a különleges elbánás mellett húszmilliárd forint állami támogatást is kap. Ez egy új munkahelyre vetítve 11,1 millió forint, miközben Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár kedden még azt mondta: munkahelyenként 5 millió forintban korlátozzák a multik közpénzből történő támogatását.

Az LMP már több alkalommal kezdeményezte az előző parlamenti ciklusban elfogadott kiemelt beruházási törvény visszavonását, mert az utat nyithat a sukorói kaszinó-ügyhöz hasonló, korrupciógyanús esetekhez. A kiemelt beruházási státusz a hatósági engedélyezés leegyszerűsítését, az érintett állampolgárok és civil szervezetek részvételének drasztikus csökkenését eredményezi – ez pedig ellentétes a hazánk által is aláírt Aarhusi
egyezménnyel. Mindez rendkívül kockázatos egy olyan gyár esetében, amelynek megépítésével európai jelentőségű természeti értékek semmisülnek meg. Ez aligha szolgálja az ország érdekeit. A kormány az átláthatóság kapcsán mellébeszél; a gyakorlatban ugyanis semmit sem tesz a politika és a gazdaság közérdeket sértő összefonódása ellen.

Az Orbán-kormány programjában vállalta, hogy „a környezeti szempontokat is integrálja a nemzeti fejlesztéspolitikába”, ugyanakkor a jelek szerint az iparfejlesztési szempontokat folyamatosan a természetvédelem és az életminőség elé helyezi. Az LMP javaslatait követve a 20 milliárdos állami támogatásból – kis- és középvállalatok támogatásával, zöld munkahely-teremtési programokkal – olyan állások jöhetnének létre, amelyek nem csökkentik hazánk természeti tőkéjét. A kormány ezt láthatóan nem érti, a kabinet egyszerűen megsüketül, ha 21. századi kihívásokról és javaslatokról van szó.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek