2024. 02. 24. szombat

Szökőnap
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Elvetélt puccskísérlet az Egyesült Államokban – A kongresszus folytatja munkáját

Meghiúsult a puccskísérlet az Egyesült Államokban, Donald Trump híveinek nem sikerült kisajátítani a törvényhozást, és elérni, hogy a hivatalban lévő amerikai elnök választási veresége dacára is hatalmon maradjon – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön reggel.

Az amerikai szenátus és képviselőház folytatta munkáját, a biztonsági alakulatok kiszorították a szélsőségeseket a Capitolium épületéből. Nem férhet kétség ahhoz, hogy a honatyák Joe Biden megválasztott elnököt fogják felhatalmazni arra, hogy január 21-én letegye az esküt az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökeként.

Példátlan, ami Washingtonban történt, az amerikai történelemben először esett meg, hogy egy elnök szembeforduljon országának alkotmányával, melyre felesküdött, és államcsínyt kíséreljen meg, hogy hatalmon maradjon, jóllehet alulmaradt ellenfelével szemben a választáson.

A Trump által feltüzelt tömeg szerdán délután megrohamozta a kongresszus épületét, behatolt az ülésterembe, és birtokba vette az elnöki pulpitust. A demokráciával szembeni megvetésük jeleként feltették lábukat az asztalra, Trump-zászlót tűztek ki a Capitolium tetejére, gyáva nyulaknak minősítették a képviselőket, akiket a biztonsági szolgálat kimenekített az épületből.

„Emlékezzetek erre a napra mindörökké!” – üzente Trump az amerikaiaknak „különleges, nagy hazafiaknak” minősítve azokat, akik megostromolták a kongresszust. „Szeretünk titeket” – írta Twitter üzenetében az ostromlóknak. „Nem lesz hazátok, ha nem harcoltok érte, mint az ördögök! Pucoljátok el a gyengéket! Eljött az erő pillanata” – írta.  Majd a sikertelen akció láttán arra kérte őket, hogy menjenek haza.

Az amerikai törvényhozás elleni támadásban négyen haltak meg, köztük egy nő, akit a rendőrök lőttek le. A szélsőségeseknél kézifegyvereket, köztük hosszú fegyvereket, gyújtóbombákat találtak.

A világ elképedve figyeli az eseményeket. A NATO főtitkára sokkolónak nevezte a washingtoni jeleneteket, és a szervezet tagállamainak vezetőihez hasonlóan kiállt a demokrácia védelmében. Németek, franciák, britek és olaszok a választási eredmény tiszteletben tartását sürgették. Bizalmukat fejezték ki az amerikai demokrácia iránt. „Szomorú vagyok az események láttán” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár. Az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a kijevi Majdan téren 2014-ben történt puccshoz hasonlította az amerikai kongresszus megostromlását. A kínai nagykövetség a washingtoni kijárási tilalom tiszteletben tartására szólította fel a kínaiakat.

Trump elnök az elvetélt puccskísérlet után sem ismerte el Joe Biden győzelmét, kitart amellett, hogy a választást ő nyerte meg. Helyzete rendkívül bonyolulttá vált a történtek után, nem tudni, mire készül még, vajon mindent egy lapra tesz-e fel – írta a Békekör tudósítója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek