2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Elhunyt Újszászy László professzor, a MISEK belgyógyász főorvosa

Újszászy László professzor, a MISEK belgyógyász főorvosa, a Miskolci Egyetem professzor emeritusa, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság titkára, a Miskolci Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia egyik kezdeményezője, alapító tagja és társelnöke, Miskolc város díszpolgára.

1943-ban született. Szinte minden Sárospatakhoz kötötte, ott telt gyermekkora, otthonukban – édesapja, Újszászy Kálmán, a Teológiai Akadémia oktatója, később egyházkerületi főgondnok, édesanyja a Tiszáninneni Református Tudományos Gyűjtemények Múzeumának igazgatója volt – megfordultak a kor meghatározó alkotói, Németh László éppúgy, mint Illyés Gyula.

1961-ben, az érettségi után a debreceni orvostudományi egyetemre felvételizett, ám emiatt a családi háttér miatt elsőre nem vették fel. Sok neves professzor tanította, de átjárt a Kossuth-egyetemre is, az ottani professzorokat hallgatni.

Nyolc állásajánlat közül választotta Miskolcot, a megyei kórházat. Belgyógyász szeretett volna lenni, és ezt az álmát is valóra váltotta. Több mint negyedszázad után, 1994-ben került a Semmelweis kórházba, ahol osztályvezető főorvos lett. Több mint kétszáz szakmai publikáció, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán végzett kiváló oktatómunkája is jelzi szakmai útját. Tevékenykedett a Miskolci Akadémiai Bizottságban is.

Számos elismerési mellett Miskolc városa 2002-ben Pro Urbe Díjjal tüntette ki, 2007-ben pedig díszpolgári címet adományozott számára.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…