2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Elfogadhatatlan a szakképzési támogatás brutális csökkentése

A Jobbik felháborodással értesült arról, hogy a kormány év közben csökkenti a szakmunkástanulók állami normatíváját. Eddig egy építőipari szakmunkástanulóra évi 614 ezer forintos normatíva jutott. A Nemzetgazdasági Minisztérium elképzelése szerint ez az összeg év közben csökken 440 ezer forintra, amelyből a szakoktatókat már nem lehet kifizetni, miközben a tanulószerződések tanév közben nem módosíthatók.

A Jobbik arcátlannak tartja a normatívák évközi csökkentését a szakképzésben, különösen annak fényében, hogy a vonatkozó törvények vitájában a kormány részéről folyamatosan cáfolták a szakképzési területről történő forráskivonás tervét. Sőt, folyamatosan a minőségi oktatás felé való elmozdulásról és a duális képzés biztonságos finanszírozásáról harsogtak. A fideszes képviselők tehát ismét hazudtak, és ismét lebuktak! Egészen elképesztő az a gondolat is, hogy a normatíva évközi csökkenése során kieső összeget a szakoktatók bérének minimálbérre csökkentése révén finanszíroztatná meg a minisztérium.

A Jobbik határozottan utasítja el a normatívák csökkentését. A szakképzésből való forráskivonás ugyanúgy nem vezet a minőségi oktatás felé, mint ahogy a közmunkáért járó negyvenhétezer forintos bér sem vezet a biztos megélhetés felé.

Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek