2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Egyetlen oktatási intézmény sem válhat a politikai bosszú áldozatává

Az ’50-es éveket idézi és a tudományos élet szabadságának megszüntetését jelenti az Ángyán József által alapított intézet politikai nyomásra történt megszüntetése, ami ellen a Kulturális Bizottság elnökeként is tiltakozásomat fejezem ki.
Ángyán József politikai szerepvállalása és elveiért való kiállása az államtitkári szék elhagyását is jelentette számára, s úgy tűnik, leleplezéseiért komoly árat kénytelen fizetni professzorként is. A politikai bosszúállás rendkívül kicsinyes eszköz, és ha a tudományos teljesítményt sem kíméli, akkor egy olyan határt is átlép, amely veszélyezteti a felsőoktatási intézmények önállóságát, a tudomány fejlődésének lehetőségét is. Egy ilyen teljesítménnyel rendelkező intézet esetében különösen aggályos, hogy hivatalosan indoklás nélkül szüntetik meg, ez méltánytalan a dolgozókkal és a hallgatókkal szemben is, akik vétlen áldozataivá válhatnak a politika nemtelen eszközének.

Tűrhetetlen, hogy a felsőoktatásban ilyen beavatkozásra sor kerülhet. Jelen esetben is – különös tekintettel arra, hogy az agrárképzés és az agrárágazat hazánkban nemzetstratégiai jelentőséggel bír – szükséges lenne annak a részletes kivizsgálása, hogy kik és milyen módon gyakoroltak nyomást a kar vezetőire.

Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek