2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Dübörög a pártfőiskola – a Jobbik tiltakozik az NKE-nek suttyomban adandó privilégiumok ellen

Dübörög a pártfőiskola – a Jobbik tiltakozik az NKE-nek suttyomban adandó privilégiumok ellen

Jeges zuhanyként érte a szakmát a Kormány terve: létre akarják hozni az osztatlan államtudományi képzést, és azt egy az egyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) hatáskörébe utalni. A magyar felsőoktatás kis gömböce így tovább dagadna, súlyosan veszélyeztetve az egész magyar felsőoktatás jogi képzési szerkezetét.
A Jobbik döbbenetesnek tartja, hogy egy ennyire fontos témában is automatizmusként működik a fideszes tempó: kiderült ugyanis, hogy a minden áron áterőszakolni akart módosításról ismét „elfelejtettek” az érintettekkel egyeztetni. A Jobbik álláspontja szerint a tervezet azért is elfogadhatatlan és érthetetlen, mert a jelenlegi képzőhelyeken minden feltétel adott a magas színvonalú államtudományi képzésre.

Az osztatlan államtudományi képzés terve tehát súlyosan megosztó. Nemcsak oktatáspolitikai, de szakmai szempontból is átgondolatlan, kotnyeles és egyben fölényeskedő megnyilvánulása a kormányzati arroganciának. Üdvözlendőnek tartanánk, ha a Fidesz nem rontana rá az egyetemekre, hanem – ha tényleg tisztességes szándékai vannak a felsőoktatással kapcsolatban – higgadtan, az egyetemeket partnerként kezelve tárgyalna. A jelenlegi módosítás tervezet esetében semmi ilyen nem történt, mindezek miatt a Jobbik módosító javaslattal törölné a kizárólagosságot a törvényjavaslatból.

Dúró Dóra, az Országgyűlés oktatási és kulturális bizottságának elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek