2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Dobrev Klára: A demokráciát nem kell karanténba zárni

A demokráciát nem kell karanténba zárni, mert a koronavírus az igazi ellenfél, és nem a magyar demokrácia!” Egyebek mellett erről beszélt német, francia, osztrák és svájci újságíróknak Dobrev Klára, Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.

Az ún. felhatalmazási törvény híre bejárta Európát. Az a hír, hogy Orbán Viktor időkorlát nélkül térne át rendeleti kormányzásra, nagy felzúdulást keltett Európa-szerte. 25 európai újságíró videokonferencia útján készített interjút Dobrev Klárával.

Az EP-képviselő elmondta, hogy időközben bebizonyosodott: a felhatalmazási törvényre kormányzatnak valójában nincs is a szüksége, hiszen a törvény e heti elfogadása előtt is számos olyan korlátozó intézkedést meg tudott hozni, amelyek szükségesek voltak a járvány elleni fellépéshez. Mindezek ellenére az ellenzék támogatta volna a különleges meghatalmazást, ehhez kevés feltételt támasztott.

Feltétel volt, hogy a felhatalmazásnak legyen lejárata, amelyet a parlament szükség esetén természetesen meghosszabbíthatna. További feltétel egy szorosabb alkotmánybírósági kontroll, és a sajtószabadságot fenyegető büntetőjogi javaslat visszavonása. Az ellenzék azt is javasolta, hogy a parlament távszavazással tudjon szavazni a szükséghelyzetről, éppen úgy, ahogy azt az Európai Parlament, számos ország nemzeti parlamentje, így Orbán lengyel elvbarátai is teszik. A kormányzat az összes feltételt elutasította. A járvánnyal szembeni harc jegyében törvénnyel magához ragadta a budapesti színházakat, és azokkal a mondatokkal, hogy „az ellenzék egy része a vírusnak szurkol”, bizonyította, hogy a járványt az ellenzékkel való politikai harc céljára használja fel.

Lesújtó, hogy az Európai Unió kormányai közül a magyar kormány mozgósítja a legkevesebb összegeket a járvány, és a járvány gazdasági következményeinek a kezelésére. Alaposan feltehető, hogy a kormány fukarsága mögött az a megfontolás áll, hogy a rendelkezésre álló állami pénzeszközöket a 2022-ben esedékes választások megnyerése érdekében legyen képes elkölteni, ami azt jelenti, hogy Orbán Viktor számára a hatalom megtartása fontosabb, mint a vírus és a járvánnyal együtt járó válság leküzdése – mondta el Dobrev Klára a videokonferencián zajlott sajtótájékoztatóján.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…