2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

DK:Hova lett a menekültek ellátására szolgáló uniós pénz?

Niedermüller Péternek, a DK európai parlamenti képviselőjének adott válaszában azt írja Dimitrisz Avramopulosz, a menekültügyért felelős uniós biztos, hogy  Magyarország a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból és a Belső Biztonsági Alapból összesen 26 milliárd forint összegű hosszú távú pénzügyi támogatásban részesül 2014 és 2020 között. Emellett Magyarország sürgős segély keretében 2014-ben és 2015-ben mintegy 3 milliárd forintot kapott, ebből 450 millió forint fogadólétesítményekre és szolgáltatásokra vonatkozó sürgősségi segély volt a Belső Biztonsági Alapból.

Ugyanakkor a magyar kormány jelenleg semmilyen módon nem teljesíti a menekültek ellátásával kapcsolatos kötelezettségeit. Visszautasította, hogy a magyar-szerb határon uniós fogadóállomás létesüljön, elutasította, hogy a Magyarországra érkező menekülteket más tagállamba szállítsák, ellenzi a kvóta rendszert.

Ma Magyarországon gyakorlatilag egyetlen menedékkérő sincs, mert az ideérkezőktől megtagadják a menedékjogot, jogellenesen őrizetbe veszik és megpróbálják kitoloncolni őket, a korábban érkezetteket pedig érdemi ellátás és regiszráció nélkül áttolták az osztrák határon.

Ezek után viszont jogos a kérdés: mire költötte eddig és mire kívánja költeni ezután a magyar kormány a menekültügyre szánt uniós pénzeket. A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a  kormány az utolsó fillérig számoljon el a menekültekre kapott uniós pénzekkel, és mivel nem kíván részt venni a menekültügyi válság kezelésében, a fennmaradó forrásokat engedje át azoknak a tagállamokban, akik teljesítik emberei és uniós kötelezettségeiket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek