2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK:A jövő évi költségvetés is cserben hagyja az egészségügyet, de Budapest meg tudja védeni a budapestiek ellátását

DK:A jövő évi költségvetés is cserben hagyja az egészségügyet, de Budapest meg tudja védeni a budapestiek ellátását

A jövő évi költségvetés is cserben hagyja az egészségügyet, de Budapest meg tudja védeni a budapestiek ellátását – Kálmán Olga és Komáromi Zoltán sajtótájékoztatója

Kormáromi Zoltán a DK egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, aki azt gondolta, hogy jövőre talán egy kicsit többet fog költeni a kormány egészségügyre, annak csalódnia kellett a jövő évi költségvetést látva. Hiába hal meg évente legalább 24 ezer magyar ember azért, mert nem kapott időben ellátást az egyébként gyógyítható betegségére, a kormány továbbra is kevesebb, mint feleannyit költ egy magyar egészségére, mint amennyit egy átlagos uniós ország polgárának egészségére költenek az EU-ban. A háziorvosi és háziorvosi ügyeleti ellátásra, a védőnői szolgáltatásra, a fogászati ellátásra és otthoni szakápolásra még kevesebbet is költ jövőre a kormány, mint eddig. Maradnak a kórházi adósságok is, a kormány még csak azzal sem számolt, hogy legalább a tartozásokat kifizesse, így jövőre is minden bizonnyal fognak vizsgálatok és műtétek elmaradni.

Komáromi Zoltán kifejtette, teljesen nyilvánvaló, hogy a jövő évi költségvetés az egészségügyben is a leszakadás és a cserbenhagyás költségvetése lesz, a kormány magukra hagyta azokat, akiknek gyógyulás kell. Mindezek ellenére a Főváros bizonyos intézkedésekkel képes megóvni a budapestiek egészségét.

A DK által támogatott főpolgármester-jelölt Kálmán Olga kijelentette, régóta tudjuk, a bőrünkön is érezzük, hogy a magyar egészségügy komoly bajban van. Azt viszont már Tarlós István hitette el velünk az elmúlt 9 évben, hogy a Főváros ezügyben semmit sem tehet. Szerencsére ez nincs így, egy felelős városvezetés a megfelelő intézkedésekkel igenis képes vigyázni a budapesti polgárok egészségére. Kálmán Olga Egyenesen Budapestért programjának külön fejezete foglalkozik azzal, hogy mit kell tennünk a Tarlós utáni időkben:

– Az elsődleges célunk, hogy nem telhet el több, mint 5 perc azzal, hogy időpontot kapunk a szakrendelésre, nem telhet el több, mint 15 perc addig, hogy ügyeletes gyógyszertárat találjunk és nem telhet el több, mint 25 perc, mire ügyeleti ellátáshoz jutunk, ha baj van. Mindez leginkább szervezés kérdése, mint pénz kérdése, egy jól szervezett Fővárosban ezeknek mind teljesülnie kell. Kálmán Olga vezetésével a Főváros egy egységes, informatikailag jól támogatott, magas szakmai színvonalú ügyeleti rendszert fog létrehozni és egyeztetni fog a gyógyszertári szakmával az ügyeletes gyógyszertárakról, hogy mindez megvalósuljon.

– A másodlagos célunk, hogy ne csak időpontunk legyen a szakrendelésre, hanem legyen ott orvosunk és ápolónk is. Miközben az alacsony bérek miatt naponta 3 orvos és 2 ápoló dönt úgy, hogy inkább külföldre megy dolgozni, Budapest ma nem tesz semmit, hogy itthon tartsa őket. Kálmán Olga vezetésével a Főváros budapesti ösztöndíjat és pótlékot fog fizetni azoknak az orvosoknak és ápolóknak, akik Budapesten dolgoznak. Mindent meg fogunk tenni, hogy a budapestieket kevésbé sújtsa az orvos- és ápolóhiány, ez egy európai fővárosnak morális kötelessége a polgárai védelmében.

– A harmadlagos célunk a megelőzés elősegítése, hiszen minél korábban derül ki egy betegség, annál jobbak a gyógyulási esélyek. Kálmán Olga vezetésével a Főváros komplex egészségmegőrzéséi és szűrőprogramot fog indítani a kerületi önkormányzatok és a fővárosi egészségügyi intézmények és iskolák bevonásával.

– Negyedrészt pedig egy kevésbé konkrét, de annál fontosabb pont: meg fogjuk akadályozni azt, hogy fideszes oligarchák pénzügyi érdekei határozzák meg azokat a döntéseket, hogy hol és milyen sürgősségi centrum jöjjön létre. Budapest vezetésének igenis lesz beleszólása abba, hogy mit tesz a budapesti egészségüggyel a kormány.

Budapest felelős a budapestiekért, akkor is, amikor bajban vannak és ellátásra van szükségük. Mindenkit arra kérünk, ha támogatja a Kálmán Olga programját, akkor ma este 8-ig vagy holnap délig támogasa őt a budapesti előválasztáson!

https://www.facebook.com/dk365/videos/425430351342257/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek