2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

DK: Ünnep helyett fekete nap a mai a pedagógusoknak

Október 5. 1996 óta a Pedagógusok Világnapja, ezen a napon fogadta el az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a pedagógusok jogairól szóló határozatot. Hazánkban az elmúlt öt évben a pedagógusoknak jogaik már nem, csak kötelességeik vannak.
Nincs joguk kiválasztani, hogy miből oktatnák a jövő generációit, kötelességük a kormány által meghatározott tankönyveket használni. Nincs joguk eldönteni, hogy milyen ruhában végeznék a munkájukat, kötelességük a kormány etikai kódexe szerint öltözködni. Nincs joguk a szerintük szakmailag legalkalmasabb igazgatót támogatni, kötelességük elfogadni a KLIK által delegált fideszes igazgatókat. Nincs joguk eldönteni, hogy mennyi túlórát tudnak vállalni, kötelességük elvégezni a kormány által meghatározott kötelező túlóraszámot. Nincs joguk krétához vagy más eszközökhöz, kötelességük elfogadni, hogy a kormány már ennyire sem hajlandó finanszírozni a közoktatást. Véleményük szabadságához pedig végképp nincs joguk, hiszen az Orbán-kormány mindenkit kirúg, akinek nem tetszik az 50-es évek már akkor elavult és működésképtelen oktatáspolitikája 2015-ben.

A Demokratikus Koalíció szerint ünnep helyett fekete nap a mai a pedagógusoknak. A DK szerint az Orbán-rendszer bukásával – hazánk egészével együtt – a magyar pedagógusok is felszabadulhatnak majd a Fidesz elnyomása alól. Akkor lesz ok az ünneplésre, hiszen megépülhet a modern és szabad magyar közoktatás.

Niedermüller Péter
Alelnök DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek