2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Újabb pénzeket bukott el az ország – az EU után a Norvég Alap is felfüggesztette a támogatások folyósítását

DK: Újabb pénzeket bukott el az ország – az EU után a Norvég Alap is felfüggesztette a támogatások folyósítását

40 milliárdos támogatás elvesztésével fenyeget Lázár János huzakodása a Norvég Alappal. Az Európai Gazdasági Térséghez tartozó, de nem EU-tag Norvégia, Izland és Liechtenstein ebbe az alapba teljesített befizetéseivel ellentételezi az EU-hoz fűződő különleges viszony előnyeit és járul hozzá az elmaradott térségek fejlesztéséhez. Az Alapnak Magyarország az egyik fő kedvezményezettje.
A miniszterelnökséget vezető államtitkár szemét már régóta csípi, hogy a Norvég Alap pénzét nem a kormány, hanem egy attól független konzorcium kezeli. Meg-megújuló támadásait azzal indokolja, hogy ez a konzorcium pártokhoz kötődik, valójában azonban erre a pénzre is a kormány szeretné rátenni a kezét. Minthogy ezirányú közbenjárása a norvég kormánynál kudarcot vallott, a magyar kormány egyoldalúan, az alapot létrehozó szerződéssel ellentétben úgy döntött, hogy az alap programjainak lebonyolítását az állami tulajdonú Széchenyi Programirodához helyezi át. A kormány tehát üzent Oslonak is: „Tiszteletet Lázár Jánosnak!” Válaszul Norvégia felfüggesztette az alap kifizetéseit.

A Demokratikus Koalíció tiltakozik a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” felfogás ellen. Orbánék nyilván úgy gondolják, inkább essék el az ország 40 milliárd forinttól, ha arról nem ők rendelkezhetnek, és így ellopni sem tudják.

Molnár Csaba
ügyvezető alelnök, európai képviselőjelölt (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek