2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

DK: Törvényt sért vagy megszorít a kormány?

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szerint a Matolcsy György által 2011-ben kitalált adósságképlet teljesítése 700 milliárd forintos korrekciót, vagyis megszorítást vonhatna maga után a költségvetésben. Ahhoz, hogy a kormány elkerülje a megszorítást, törvényt kell sértenie, ezt pedig csak magának köszönheti.
Az orbáni sikertörténetről megint kiderült, hogy könnyedén változhat rémálommá. Még három hét sem telt el azóta, hogy a kormány előre ígérgetni kezdte a személyi jövedelemadó csökkentését, máris kiderült, hogy a szükséges 120 milliárd forint helyett akár 700 milliárd forintos mínusz állhat fenn.

Ha a kormány nem szeretné megsérteni a saját maga által hozott törvényeket, nemcsak az szja-csökkentés kerülhet veszélybe. A kormánynak annyi pénzt kellene még behajtania a végletekig megadóztatott magyar társadalmon, amennyiből három évig működik a felsőoktatás. Matolcsy csodafegyvere tehát visszafelé sült el: az államadósság növekedése a törvények betartása esetén a tízszerese lehet a vártnak, a nagyotmondás politikáját ismét megsemmisítette a rideg realitás.

A DK szerint már csak az a kérdés, hogy a kormány vajon többszáz milliárdos megszorítást vagy törvénysértést tervez. A DK szerint egy átláthatóan és szakszerűen működő európai típusú gazdaságpolitika soha nem követne el egy 700 milliárd forintos hibát. Az Orbán-Matolcsy páros unortodoxiája ezzel végleg megbukott.

Molnár Csaba
Ügyvezető alelnök

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…